​GoPro, companie celebra pentru camerele video de actiune, a avut un an record in 2014, cu vanzari de peste 5 milioane de unitati, iar in 2015 planrile sunt sa intre puternic pe segmentul media. Compania are parteneriate prin care sportivi din NHL poarta camerele pe casca in timpul meciurilor si secventele sunt transmise live, camerele fiind prezente si pe multe dintre dronele folosite in activitati recreative.

GoPro Hero 4Foto: GoPro

GoPro a vandut 3,8 milioane de camere video de actiune in 2013, iar anul trecut a atins 5,2 milioane, in timp ce numarul de angajati a crescut cu 50%, pana la 950. Camerele GoPro, puse pe casca, pe biciclete, pe drone sau pe masini pentru a filma diverse excursii si iesiri sportive, au fost printre cele mai populare cadouri, vanzarile fiind in medie de 1.000 unitati/ora in ultimul trimestru.

Ultimul trimestru a fost extrem de bun, cu 2,4 milioane de camere vandute, iar cifra de afaceri a crescut cu 75%, pana la 634 milioane dolari. Si profitul a evoluat bine (122 milioane dolari, de aproape trei ori mai mare ca in Q4 2013.

Nick Woodman, CEO al GoPro, a explicat intr-un interviu pentru Fortune cum vede transformarea companiei intr-un imperiu media, dat fiind ca veniturile din camere video si accesorii pot fi suplimentate consistent cu venituri obtinute plecand de la clipurile filmate cu aceste camere.

Un prim pas a fost parteneriatul cu liga de hochei americana NHL prin care camere GoPro au fost puse pe castile unor jucatori pentru a fi transmise live secvente spectaculoase din meciuri, exact cum le vad cei de pe teren. GoPro isi promoveaza intens si semneaza parteneriate de distributie pentru propriul canal media GoPro Channel unde userii uploadeaza continut filmat in timp ce practicau diverse sporturi. Compania are o prezenta tot mai mare si pe YouTube, dar scopul principal este ca utilizatorii sa filmeze cat mai mult, sa puna pe internet cat mai multe din secventele filmate, iar GoPro sa aiba o cantitate foarte mare de continut din care sa se faca o agregare cu cel mai reusit continut care apoi sa fie redistribuit pe canalul dedicat.

Numai cand arhiva cu continut generat de utilizatori va fi extrem de mare, GoPro poate avea pretentia de a deveni un imperiu media. Woodman spune ca interesele GoPro sunt comune cu cele ale clientilor. "Intai construim ce doresc ei mai mult si apoi, din modul in care vor folosi serviciile si produsele noastre, va deriva aceasta oportunitate media fabuloasa".

Acum cateva luni a aparut un zvon cum ca GoPro ar urma sa lanseze si drone pe care sa fie montate camerele de actiune. Woodman a fost intrebat despre asta, insa nu a confirmat. A spus ca GoPro-urile sunt grozave pentru drone, dar si dronele pentru GoPro-uri, din moment ce foarte multi dintre cei care au cumparat drone au montat pe ele GoPro-uri.