Ceasurile inteligente sunt la moda, multi le considera cadouri "cool", insa nu si-au gasit un rost clar in multimea de gadget-uri pe care le purtam. Ele incearca sa ne inlocuiasca smartphone-ul, insa nici gand de asa ceva, iar altele sunt gandite sa ne incurajeze sa facem sport, dar ne plictisim repede de ele. Insa segmentul e in plina fierbere, scad preturile medii, cresc vertiginos vanzarile si apar modele premium care arata excelent. Despre cum a evoluat domeniul si ce probleme de securitate pune, puteti citi in articol.

Scurt istoric si situatia din prezent

In vremurile cand nu existau laptop-uri si tablete, ceasurile de mana erau "cool", iar cine avea unul cu calculator era in centrul atentiei. Seiko a creat primul "ceas inteligent" in 1972, iar apoi a intrat in joc si Casio. Pe la noi, la inceputul anilor 90' au aparut ceasurile cu multe butonase greu de apasat, acele ceasuri cu calculator si melodii care fascinau multa lume, dar se stricau repede. Sa nu mai vorbim de faptul ca minusculele butoane erau greu de apasat cu exactitate, chiar si cand ceasul era nou...

Totusi, segmentul nu a devenit foarte cunoscut si nu a crescut mult in ultimele doua decenii fiindca ideea de ceas de mana a devenit desueta, mai ales ca lumea se uita la ora exacta mai ales pe telefonul mobil. Au mers ceva mai bine vanzarile de ceasuri inteligente pentru sportivi, cele cu altimetru, barometru, cronometru sau chiar GPS. Sunt insa scumpe fata de ceasurile comune si reprezinta un segment de nisa, doar pentru pasionati. Au fost lansate si ceasuri-telefon in 2009 si 2010, dar adevaratele smartwatch-uri si-au facut aparitia incepand cu 2012.

In doi ani si jumatate au aparut zeci de modele, diverse ca pret si specificatii. Samsung a lansat sase modele in 14 luni si este lider de piata in Europa, un mic startup numit Pebble a reusit sa vanda un milion de unitati, iar Sony a ajuns la a treia generatie a ceasului sau inteligent. In 2014 multe companii mari au intrat pe segment: Motorola, LG, Asus, iar in aprilie intra oficial Apple.

Cat de mult variaza specificatiile:

  • Ecranul:  1,3 - 2 inci
  • Pretul:  20-400 euro
  • Greutatea: 25-120 grame
  • Bateria 80-410 mAh

Producatorii prezinta ceasurile ca pe niste terminale care-ti fac viata mai usoara, ca pe mini-computere care te scutesc de a mai scoate telefonul din buzunar si mai ales te ajuta sa monitorizezi activitatile sportive (numarul de pasi, distanta parcursa, pulsul, monitorizarea somnului). Ceasurile mai scumpe, precum Samsung Gear S accepta SIM si au ecrane cu rezolutie foarte buna, in timp ce majoritatea se sincronizeaza prin Bluetooth cu smartphone-ul pentru a afisa notificari, e-mail-uri sau SMS-uri. Au o serie de senzori, cum ar fi accelerometru si giroscop, pot fi folosite pe post de MP3 Player, pot reda si video-uri si unele au si camera foto si pot accepta si comanda vocala.

Pe ceasurile cu ecrane mai mari pot fi deschise si pagini web, chiar daca sunt mai greu de citit, existand insa si aplicatii de stiri mult mai placut de parcurs. Pe unele pot fi jucate si jocuri.

Inca in cautarea unui public larg

In 2013 cand au aparut primele modele, multi se intrebau ce loc isi vor gasi smartwatch-urile in viata unor oameni care si asa au foarte multe gadget-uri: smartphone, tableta, laptop, poate chiar si desktop. La inceput le-au cumparat asa-numitii early adopters, fanii tehnologiei care vor sa incerce tot ce e nou.

Acum, la inceput de 2015, persista intrebarea: pot fi smartwatch-urile utile, chiar avem nevoie de ele? Intrebarea este justificata fiindca 2014 nu a fost un an foarte bun de vanzari pentru ele. Numarul de tablete vandute in lume a trecut de 200 milioane, cel al smartphone-urilor a trecut de un miliard, iar estimarile sunt ca ceasurile si-au gasit sub 3-4 milioane de clienti in total.

Evenimentul anului in piata a fost prezentarea sistemului Android Wear de care Google, un sistem de operare gandit exact pentru dispozitivele "purtabile". Ei bine, un raport al companiei de cercetare Canalys arata ca doar 722.000 de ceasuri cu Wear s-au vandut anul trecut, ceea ce echivaleaza cu numarul de iPhone-uri vandute intr-o singura zi.

Ce lucruri i-au nemutumit pe clienti la aceste ceasuri

  • Pretul. Modelele cu multe caracteristici costa intre 200-400 euro, depasind un smartphone bun la pret.
  • Ecranele vin cu o rezolutie slaba ce aminteste de telefoanele mobile de acum 15 ani. La telefoane tindem spre ecrane mai mari, la ceasuri ecranele mai mari de 2 inci fac dispozitivul greu de purtat.
  • Bateria tine in general o zi si multi nu vor sa mai aiba grija inca unui gadget ce trebuie mereu incarcat
  • Intefata nu e intotdeauna usor de folosit, iar sincronizarea cu smartphone-ul este in unele cazuri greoaie.
  • Obisnuiti cu ecranele excelente de pe smartphone-uri si tablete, vizionarea de continut pe ceasuri este dezamagitoare ca experienta, uneori enervanta.

Elemente pozitive

  • Preturile vor scadea clar, astfel incat in doi ani poti cumpara cu sub 100 de euro un ceas cu specificatii de top care acum costa peste 300 euro.
  • Producatorii sunt tot mai atenti la design, constienti fiind ca oamenii vor ca ceasurile sa arate bine, nu ca niste jucarii sau ca ceasurile electronice din anii 90'.
  • Se lucreaza si la autonomia bateriei si vor aparea si modele la care bateria se va incarca si de la miscarile mainii
  • Vor aparea tot mai multe modele care accepta SIM si dependenta fata de telefoanele mobile va scadea mult. Macar in unele momente posesorul ceasului isi poate lasa telefonul acasa si se poate baza pe ceasul inteligent.

Ceasurile inteligente - O piata incipienta. Pericole de secuirtate inca mici

La final de 2014 Bitdefender a facut un experiment pentru a vedea cat de sigura este comunicarea intre un smartphone si un smartwatch. Testul a aratat ca daca un atacator este in apropiere, poate intercepta comunicarea dintre aplicatii si co-procesorul de Bluetooth, acesta dintre cele doua terminalepoate “spage” acel cod de sase cifre folosit pentru a securiza comunicarea informatiei transmise., mai ales ca e vorba de un cod de sase cifre usor de "spart". Cu alte cuvinte, nu trebuie sa ne bazam doar pe protocoul de Bluetooth pentru a securiza informatiile transmise intre device-uri, ci si aplicatiile trebuie sa adopte mecanisme mai eficiente de criptare-encriptie.

Experimentul a aratat ca acest cod de sase cifre poate fi "fortat" si aflat relativ usor cu tool-uri simple. Cei de la compania de securitate spun ca depinde cat de valoroase sunt pentru atacator datele de pe terminal, fiindca in functie de aceste date atacatorul poate decide cat de departe vrea sa mearga. Ceasurile inteligente mai complexe se sincronizeaza cu diverse aplicatii continand date personale legate de puls, distante parcurse sau calitatea somnului, insa nu constituie o miza extraordinara pentru ca nu stocheaza si date bancare.

O solutie pentru evitarea vulnerabilitatii ar fi folosirea NFC-ului pentru transfer de date intre ceas si telefon, insa multe dispozitive nu au NFC, astfel ca lucrul este destul de rar posibil. O alta solutie ar fi aplicarea unei parole mai complicate, insa oricum este greu de tastat pe acele ecrane minuscule. O alta varianta ar fi aplicarea unui "strat" suplimentar de criptare la nivelul fiecarei aplicatii, insa acest lucuru trebuie facut fie de producatorul sistemului de operare fie de cel al ceasului si ar putea avea un efect nefast asupra autonomiei bateriei.

Viitorul poate insemna doar crestere, dar si mai multe pericole informatice

Piata smartwatch-urilor va creste fiindca este la un nivel scazut, iar in aprilie intra in comert Apple Watch, ceas despre care s-a vorbit de acum trei ani. Marea intrebare este daca se va vinde extrem de bine sau va fi un esec comercial, de aici si diferentele uriase intre cele mai pesimiste si mai optimiste prognoze pentru primul an complet de vanzari (intre 10 si 50 milioane unitati).

Incotro va merge piata ceasurilor inteligente? Modelele Entry vor deveni tot mai ieftine, astfel ca un ceas cu specificatii foarte bune va putea fi gasit la sub 100 de euro. Vor fi tot mai multe modele care accepta SIM, astfel incat dependenta de telefon sa scada la maxim, iar designul va fi tot mai important. Vor aparea tot mai multe modele premium, chiar in intervalul 500-1.000 euro unde nu se vor face volume uriase, insa marja de profit/unitate va fi importanta.

Nu e insa clar cat timp vor mai cereste smartwatch-urileor si daca isi vor gasi un public numeros. Trei-patru ani de acum inainte vanzarile vor tot creste, insa vor ajunge probabil cum s-a intamnplat cu tabletele care acum cresc foarte putin, dupa ce au avut ani cu avans de 70-80%.

Segmentul va fi, spre deosebire de altele, ferit de mari amenintari informatice fiindca ceasurile sunt mai simple ca aplicatii si functionalitati si au sisteme de operare de o complexitate redusa. In plus, ele nu stocheaza inca date bancare si nici fisiere extrem de valoroase, insa cu cat vor evolua, cu atat vor deveni mai tentante pentru infractori.

Aplicatiile pot fi decisive pentru segmentul ceasurilor in sensul ca daca vor putea fi create unele convingatoare, oamenii le vor adopta. Monitorizand tot mai multe lucruri, aplicatiile pot construi profiluri fitness sofisticate ale utilizatorilor, dandu-i in timp real sfaturi utile despre sanatate.

Unele aplicatii ii pot da in timp real informatii despre transportul in comun, spre exemplu sa afli de pe ceas la ce linie este trenul cu care pleci sau daca are intarziere. Unele aplicatii ale ceasurilor ar putea fi integrate cu sistemele de securitate ce iti permit sa intri in diverse cladiri, sa "pontezi" la serviciu sau sa intri la metrou doar apropiind ceasul de un terminal.

Deja sunt testate sistemele de plata contactless pe ceasuri, astfel incat sa poti si plati diverse servicii doar apropiind ceasul de aparate specializate. Aceste dezvoltari le pot face insa tinte pentru atacatorii care nu le vor mai vedea ca pe niste jucarii care numara pasii, ci ca pe lucruri ce le pot aduce multi bani.

Interesant este ca sunt voci in industrie care sustin ca aceste ceasuri vor fi populare si in randul fanilor jocurilor, insa acest lucru e destul de greu de crezut fiindca ne-am obisnuit cu grafica excelenta de pe tableta si smartphone si ne-ar fi greu sa ne intoarcem la a juca pe ecrane mici care, oricat ar fi de clare, nu se pot compara cu cele de pe phablete, de exemplu.