Inca de acum cateva luni chinezii au pus la vanzare pe internet modele asemanatoare ca aspect cu ceasul Apple, insa dupa lansarea oficiala de luni, copiile dupa Watch sunt in prim-plan, in special datorita pretului (de la 40 de dolari). La descrierea produsului vanzatorii au fost sinceri, mentionand ca e o replica a Apple Watch, iar in cateva cazuri cumparatorii sunt avertizati ca nu e normal sa compare ceasul clona, cu cel real, de zece ori mai scump.

Clona de Apple WatchFoto: Taobao

Ceasurile care se vand pe Taobao, magazinul online detinut de Alibaba Group, seamana mult cu Apple Watch, insa ruleaza o versiune de Android gandita sa semene cu iOS...

Ceasul se numeste Aiwatch (sau D watch) pe Taobao si in descriere este mentionat si Apple Watch si se foloseste chiar si termenul "replica". Unii vanzatori roaga cumparatorii sa nu intrebe daca ceasul vandut este originalul si se mentioneaza ca adevaratul Apple Watch nu este disponibil pe piata. Mai mult, potentialii cumparatori sunt avertizati sa nu astepte de la un ceas atat de ieftin, performante similare ciu cele adevaratului ceas.

Inca din ianuarie site-urile chinezesti de e-commerce au scos "clone" ale ceasului, la preturi de sub 30 de dolari. Acum cand se stiu preturile adevaratului Apple Watch, foarte multi sunt dezamagiti, critica cel mai des auzita la adresa Watch fiind ca e mult mult prea scump pentru ce ofera.

Evident ca marele dezavantaj al ceasurilor clona tine de calitate si fiabilitate. La 40 de dolari nu poti astepta materiale de calitate si la multe ceasuri chinezesti sincronizarea cu smartphone-ul este greoaie.