​Microsoft va renunta la brand-ul Internet Explorer odata cu lansarea noului Windows 10 in vara, pentru acest sistem de operare puternic modificat urmand sa fie disponibil un browser al carui nume nu a fost comunicat. Internet Explorer va fi in continuare insa prezent pe majoritatea computerelor, insa compania se va concentra pe noul browser din "proiectul Spartan" fiindca vechiul Explorer are o imagine negativa. IE avea aproape 70% din piata in 2008, iar acum are numai 18%. IE nu dispare total, insa practic va fi "pensionat".

Internet ExplorerFoto: Microsoft

Internet Explorer a fost lansat in 1995 si in zilele de maxim era utilizat de peste un miliard de oameni. Ultimii sapte ani au fost insa extrem de slabi pentru IE care a pierdut masiv cota de piata in fata Chrome si Firefox, browsere mai rapide si mai usor de folosit. In special din cauza versiunilor IE 6 si IE 7, Explorer a ajuns sa aiba o imagine extrem de slaba de browser greu de folosit si invechit. Dupa 2007-2008 multora pur si simplu nu le-a mai placut sa utilizeze Internet Explorer, dar o buna parte dintre ei l-au mentinut fiindca era preinstalat.

Microsoft face asadar si o miscare psihologica, nu numai una tehnica, anuntand ca la vara va aduce un browser mult mai modern odata cu Windows 10, browser inclus in ceea ce poarta numele de cod "Project Spartan".

Totusi, ar fi exagerat sa spunem ca Internet Explorer va disparea, deoarece va fi inclus pe computerele cu Windows 10 alaturi de noul browser din Proiectul Spartan. Asta fiindca noul browser nu va fi compatibil cu o multime de soft-uri care functionau cu Internet Explorer, iar aici sunt incluse si diverse programe de tip "admin" utilizate in interiorul unor companii. In consecinta, IE va putea fi in continuaare utilizat si cei dornici il vor putea gasi si pe computere noi, indiferent de versiunea de Windows pe care o au (8, 7 sau Vista).

Conform StatCounter, IE are 18% din piata mondiala a browserelor pentru PC-uri, foarte putin fata de 2008 cand avea 68%. In Romania, Internet Explorer are 11%, iar Chrome, 54%. In 2008 Explorer avea jumatate din piata.