​Yahoo a anuntat ca inchide biroul de cercetare din China, decizia urmand sa afecteze 350 de locuri de munca, informeaza BBC. Yahoo a avut o relatie complicata cu autoritatile chineze inca din 2007, iar din 2013 nu a mai furnizat servicii de e-mail in China. Yahoo este presata de investitori sa micsoreze cheltuielile, iar in ultimele sase luni compania a renuntat la 600 de angajati in Canada si India. Piata chineza este dificila pentru companiile occidentale de tehnologie fiindca exista concurenta extrem de puternica din partea jucatorilor locali.

Prin inchiderea biroului de cercetare, Yahoo renunta practic la prezenta "fizica" in China, piata unde compania americana a retras aproape toate serviciile in ultimii ani. Mai multe companii americane de tehnologie s-au retras din China in ultimii ani, tara fiind una ostila cu companiile straine de tehnologie.

Cele mai noi legi date in China vizeaza controlul strict al datelor gestionate de companiile straine din domeniul IT, Yahoo fiind in trecut implicata intr-un scandal care a dus la inchiderea a doi disidenti, dupa ce Yahoo a dat autoritatilor informatii despre ei.

In plus, climatul de business este dificil in China pentru companiile americane si europene de internet fiindca in piata exista multe companii chinezesti foarte mari care domina fara drept de apel, celebre la nivel mondial fiind Alibaba, Baidu si Sina Weibo.

Yahoo avea 12.500 de angajati in lume la nivel mondial, astfel ca taierile de acum nu reprezinta mult din total. Insa investitorii preseaza conducerea companiei sa ia masuri pentru reducerea cheltuielilor si miscarea anuntata pentru China nu este o surpriza.