​Facebook a anuntat la conferinta F8 planuri mari pentru aplicatia de chat Messenger care acum are 600 de milioane de utilizatori si e vazuta ca un motor de crestere pentru intreaga retea sociala. Messenger devine o platforma pe care dezvoltatorii sunt invitati sa creeze diverse aplicatii foto, video, dar si de shopping. In plus, va exista o varianta Messenger Business prin care clientii sunt invitati sa intre in contact cu companiile de la care cumpara. Riscul dezvoltarii Messenger tine de faptul ca aplicatia poate deveni prea incarcata cu diverse elemente care vor enerva userii.

Seful Facebook la conferinta F8Foto: Captura YouTube

In vara lui 2014 Facebook si-a obligat toti utilizatorii sa treaca pe aplicatia Messenger pentru a discuta cu prietenii din retea. Asa se explica numarul mare de useri ai Messenger: ei nu au avut incotro.

Rating-ul aplicatiei a crescut pe magazinele de aplicatii si lumea s-a obisnuit cu ea. Acum insa, Messenger este in fata unei schimbari majore: se va transforma dintr-o aplicatie, intr-o intreaga platforma pe care dezvoltatorii sunt invitati sa creeze aplicatii diverse. Recent, Facebook a anuntat ca prin Messenger vor putea fi facute trasnferuri de bani, insa planurile sunt mult mai mari.

Prin Messenger se vor putea trimite felicitari electronice, diverse GIF-uri, toate tipurile de video si audio. In plus, practic utilizatorii vor putea descarca diverse aplicatii prin intermediul Messenger si pot vedea in alte aplicatii cine le scrie pe Messenger, putand sa si raspunda din acea aplicatie.

Insa cel mai indraznet plan este Business on Messenger, un serviciu asociat prin care clientii pot intra in legatura cu companiile de la care cumpara produse sau servicii.

Mai exact, clientul ar putea vedea in ce stadiu este livrarea unui produs comandat sau poate sa returneze un produs sau sa vina cu intrebari suplimentare despre serviciile dorite. Succesul aplicatiei va depinde insa de cat de dornici sunt utilizatorii sa foloseasca Facebook pentru lucruri serioase precum online shopping, in conditiile in care reteaua e in general privita ca un loc unde porti discutii amicale cu prietenii si vizionezi clipuri amuzante sau socante.

Transformarea Messenger este riscanta. Cand utilizatorii au fost obligati sa-l foloseasca, multi s-au opus, dar pana la urma nu au avut ce face. Acum insa, cand oamenii s-au obisnuit cu Messenger, iata ca urmeaza schimbari mari. Pericolul este ca aplicatia de chat sa nu devina mult prea incarcata cu diverse functionalitati conexe. La fel s-a intamplat si cu News Feed-ul Facebook: acum patru-cinci ani era mult mai "curat" si reclamele erau destul de rare, in opozitie cu situatia de acum.