Comisarul european pe probleme de Concurenta, Margrethe Vestager, va propune in curand deschiderea unei anchete care sa identifice barierele ce stau in calea comertului online transfrontalier. Propunerea va fi inaintata in saptamanile urmatoare, iar ancheta ar trebui sa se incheie la mijloc de 2016. "Ancheta sectoriala avuta in vedere va ajuta Comisia sa inteleaga si sa abordeze obstacolele din calea comertului electronic, in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor europene.", spune comisarul european Vestager.

Comisarul european responsabil de politica in materie de concurenta, Margrethe Vestager, a anuntat astazi, in cadrul unei conferinte organizate la Berlin, ca va lansa in curand o propunere referitoare la efectuarea unei anchete privind concurenta in sectorul comertului electronic.

Din ce in ce mai multe bunuri si servicii sunt comercializate prin intermediul internetului in Europa. In acelasi timp, vanzarile transfrontaliere online in interiorul UE sunt din ce in ce mai lente. Aceasta situatie se datoreaza, in parte, barierelor lingvistice, preferintelor consumatorilor si diferentelor in ceea ce priveste legislatiile statelor membre.

Cu toate acestea, exista si indicii conform carora unele intreprinderi ar lua masuri pentru a restrictiona comertul electronic transfrontalier. Ancheta sectoriala ar urma sa puna accentul pe o mai buna identificare si abordare a acestor masuri, in conformitate cu prioritatile Comisiei de a crea o piata unica digitala conectata. Comisarul Vestager va prezenta Comisiei propunerea sa in urmatoarele saptamani.

"A sosit momentul sa se inlature barierele ramase in calea comertului electronic, care reprezinta un element vital al unei veritabile piete unice digitale in Europa. Ancheta sectoriala avuta in vedere va ajuta Comisia sa inteleaga si sa abordeze obstacolele din calea comertului electronic, in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor europene.", spune Comisarul Vestager

Cetatenii europeni sunt utilizatori entuziasti ai serviciilor online. In 2014, aproximativ jumatate dintre toti consumatorii din UE au facut achizitii online. Cu toate acestea, doar circa 15 % dintre acestia au cumparat ceva pe internet de la un comerciant cu sediul in alt stat membru al UE. Aceasta inseamna ca inca mai exista obstacole semnificative in calea comertului electronic transfrontalier in interiorul UE. De exemplu, barierele tehnice, cum ar fi blocarea geografica, pot impiedica accesul consumatorilor la anumite site-uri internet, in functie de locul de resedinta sau de datele de pe cartile de credit ale acestora.

Prin urmare, comisarul Vestager a decis sa propuna colegiului comisarilor sa lanseze o ancheta privind concurenta in sectorul comertului electronic, menita sa contribuie la indeplinirea obiectivelor Comisiei in vederea realizarii unei piete unice digitale.

Ancheta sectoriala se va concentra asupra barierelor de natura privata ¬ si, in special, a celor de natura contractuala ¬ din calea comertului electronic transfrontalier de continut digital si de bunuri. In cadrul acestei anchete, Comisia intentioneaza sa stranga informatii de la un numar mare de parti interesate din toate statele membre.

Informatiile culese gratie acestei anchete sectoriale vor contribui nu numai la asigurarea respectarii legislatiei in materie de concurenta in sectorul comertului electronic, ci si la diverse initiative legislative pe care Comisia intentioneaza sa le lanseze pentru a impulsiona piata unica digitala.

In cazul in care, dupa analizarea rezultatelor, vor fi identificate aspecte problematice specifice legate de concurenta, Comisia ar putea initia investigatii menite sa asigure conformitatea cu normele UE privind practicile comerciale restrictive si abuzurile de pozitie dominanta pe piata (articolele 101 si 102 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene - TFUE).

Acest anunt este facut la o zi dupa ce colegiul a discutat despre strategia privind piata unica digitala, care urmeaza sa fie prezentata in mai 2015.

Anchetele sectoriale in domeniul concurentei sunt investigatii pe care Comisia le poate efectua atunci cand are motive sa considere ca un sector nu functioneaza atat de eficient precum ar trebui. Comisia utilizeaza informatiile obtinute pe parcursul anchetei pentru a intelege mai bine piata din perspectiva politicii in domeniul concurentei si pentru a identifica aspectele care ar putea restrictiona concurenta.

Comisia a intreprins anchete in domeniul concurentei in diverse sectoare, inclusiv in sectorul energetic, in cel al serviciilor financiare si al produselor farmaceutice.