​Mark Zuckerberg a anuntat ca Facebook a testat in premiera o drona care functioneaza cu energie solara si poate zbura cateva luni fara oprire, pentru a furniza internet in zonele indepartate. Testul e parte a proeictului internet.org care a fost initiat in sase tari si va fi extins.

HotNews.roFoto: Hotnews

Testul cu prototipul "Aquila" este considerat un moment de referinta pentru proiectul internet.org, iar fondatorul Facebook spune ca astfel de aeronave pot furniza internet pentru 10% din populatia Terrei care traieste in zone unde providerii clasici nu vor investi.

Drona are o anvergura a aripilor mai mare decat un Boeing 737, cantareste cam cat o masina de clasa mica si poate zbura cateva luni la altitudini de aproximativ 18.000.

Mike Schroepfer, CTO la Facebook, spune ca intre unul si doua miliarde de oameni nu au acces la internetul fara de care fioarte multi dintre noi nici nu ne putem inchipui viata.

Ca parte a proiectului internet.org, promovat intens de Facebook, internetul ar trebui sa ajunga la milioane de oameni aflati in zone indepartate, izolate si sarace unde furnizorii clasici de internet nu sunt tentati sa investeasca. Facebook a lansat internet.org in sase tari: Columbia Zambia, Kenya, India, Ghana si Tanzania).

Facebook mizeaza pe drone care sa-si incare bateriile de la soare si sa poata zbura fara intrerupere luni intregi sau chiar ani, la 20.000 de metri altitudine, trimitand semnalul de internet la sol.

Explicand ideea proiectului, Zuckerberg spunea in martie 2014 ca prefera dronele, si nu baloanele, din doua motive: micile aeronave pot fi controlate cu mult mai mare precizie, sunt mai rezistente si au autonomie mai mare de zbor.