YouTube este cea mai populara platforma online dedicata continutului video, iar impactul este major si in Romania. In fiecare luna, aproximativ 6,5 milioane de romani viziteaza acest domeniu, iar majoritatea o fac ca sa se uite la videoclipuri muzicale (60% din vizitatori), arata un comunicat al agentiei de marketing online Today's. In afara de muzica, romanii mai vizioneaza pe YouTube lectii de gatit, competitii sportive si politica. Cel mai popular canal romanesc de YouTube are 1,4 milioane "abonati", iar cel mai popular vlogger are peste 700.000 de abonati.

Cei mai multi romani, in proportie de 94%, vizioneaza videoclipuri acasa, dar 17% din acestia au vizionat ultima data un video pe YouTube in timpul pauzei de masa dintr-o saptamana lucratoare. Acesta este unul dintre cele mai mari procente din regiunea Europei de Sud-Est. Dupa muzica, romanii se uita in proportie de 25% la continut dedicat lectiilor despre gatit, 24% prefera videoclipurile despre sport, iar 23% din romani se uita la videoclipuri despre politica si in care sunt prezentate stirile actualitatii. Topul este completat de cei 21% care vizioneaza continut dedicat tehnologiei si review-urilor despre gadgeturi.

Spre deosebire de televiziunea clasica, pe YouTube oamenii sunt mai atenti la videoclip. Astfel, 56% din romani prefera sa nu mai faca nimic altceva in timp ce vizioneaza un clip. De asemenea, Romania este tara cu cea mai mare crestere a timpului de vizionare din Europa Centrala si de Est.

"Cifrele YouTube ne arata o platforma pe care romanii o folosesc ca sa se informeze si sa aiba acces la impresiile altora despre evenimente, actualitate si produsele in care investesc bani. De asemenea, este folosita si pentru divertisment, dupa cum vedem din lista canalelor populare. Este pe drept televiziune online, dar cu mult mai multe posibilitati, avand ocazia sa alegi ce vezi, cand vezi, cum vezi. Asta ar trebui sa retina si cei care creeaza continut, si cei care isi promoveaza produsele prin aceasta platforma", spune Marius Lazarescu, director si fondator Today's.

Din 2013, Google a lansat si versiunea locala a YouTube, o oportunitate pentru artistii autohtoni si producatorii de continut sa monetizeze continutul pe care il produc. Avantajul utilizatorilor este ca primesc recomandari de continut local.

Cum functioneaza publicitatea pe YouTube si care sunt cele mai populare canale

Pe YouTube exista un sistem de publicitate bazat pe licitatie intre advertiseri si relevanta reclamei, dar care ia in considerare si timpul de vizionare a unei reclame de catre utilizatori. Piata este in crestere si advertiserii inca nu au o prezenta agresiva, iar astfel se ajunge la un cost per vizionare de catre o persoana si la 0,03 euro.

Daca aceasta vede doar 5 secunde din videoclip si trece peste reclama, cei care au difuzat-o nu platesc nimic. Costul publicitatii pe YouTube apare doar cand exista engagement si utilizatorii vizioneaza reclame.

Cat despre cei care isi fac publicitate pe YouTube, cele mai populare domenii sunt cel bancar, de sanatate (spitale private), electro-IT si bunuri de larg consum (bauturi, mancare etc.). Nu sunt omise nici segmentele fashion sau auto. La capatul celalalt este publicul, compus majoritar din barbati (52%), iar 50% din oameni au peste 34 de ani si 9% au peste 45 de ani.

Cel mai popular canal de YouTube din Romania este cel al casei de discuri Cat Music, cu peste 1,4 milioane de abonati. Mikey Hash, unul dintre cei mai cunoscuti vloggeri din Romania, are un canal cu peste 700.000 de abonati, iar CreativeMonkeyzArmy completeaza topul cu aproximativ 540.000 de fani. Canalele Bianca Adam si Zmenta Mihai au circa 480.000 de abonati.