Comisia Europeana a anuntat deschiderea unei anchete formale pentru a vedea daca Google a incalcat regulile concurentei prin sistemul de operare Android prezent pe foarte multe telefoane si tablete..Comisia va analiza daca Google a abuzat de pozitia sa si daca a pus piedici sistemelor de operare rivale sau daca a facut intelegeri ilegale cu anumite companii. Ancheta deschisa acum e cu totul separata de cea pe internet search in care Google a fost gasita vinovata de abuz de pozitie dominanta.

Google AndroidFoto: Google

Android este un sistem open-source, este oferit gratuit, insa problema rezida in faptul ca ajunge sa fie instalat pe diverse terminale, alaturi de o serie de aplicatii ale Google, iar producatorii trebuie sa incheie anumite intelegeri cu gigantul american pentru a le putea instala.

Comisia a primit plangeri si a desfasurat si o investigatie initiala, iar acum a deschis o ancheta formala pentru a vedea daca intelegerile pe care producatorii trebuie sa le semneze cu Google ajung sa dezavantajeze celelalte sisteme de operare din piata.

Comisia Europeana, pornind de la informatiile colectate si de la cele doua plangeri primite, vrea sa afle prin investigatie daca:

  •  Google a impiedicat in mod ilegal dezvoltarea si accesul in piata a aplicatilor si serviciilor rivale, stimuland financiar sau chiar fortand producatorii terminalelor sa preinstaleze exclusiv aplicatii si servicii Google.
  •  Google a impiedicat producatorii de terminale cu Android sa modifice si sa marketeze versiuni modificate ale unor aplicatii din Android (asa-numitele Android forks).
  •  Google a impiedicat in mod ilegal dezvoltarea si accesul in piata a serviciilor si aplicatiilor rivale, constrangand instalarea unor aplicatii pe terminale de Android cu prezenta unor alte aplicatii sau interfete de programare Google.

Conform IDC, in 2014 smartphone-urile cu Android au avut 81% din piata mondiala, cele cu iOS au avut 15%, iar Windows Phone, sub 3%. Datele StatCounter arata ca Android avea 64% din piata europeana a smartphone-urilor, iar iOS avea 28%.

UPDATE Iata comunicatul integral al Comisiei pe tema Android dar si pe tema abuzului de pozitie dominanta pe cautarea pe internet

Comisia Europeana a transmis companiei Google o comunicare in care sustine ca Google a abuzat de pozitia sa dominanta pe pietele serviciilor de cautare generala pe internet din Spatiul Economic European (SEE), prin favorizarea sistematica a propriului serviciu de comparare a preturilor in cadrul paginilor cu rezultate ale cautarii generale. Opinia preliminara a Comisiei este ca un astfel de comportament incalca normele antitrust ale UE deoarece reprima concurenta si dauneaza consumatorilor. Transmiterea unei comunicari privind obiectiunile nu aduce atingere rezultatului investigatiei.

De asemenea, Comisia a deschis oficial o ancheta antitrust separata referitoare la comportamentul companiei Google in ceea ce priveste sistemul de operare mobil Android. Ancheta va examina in principal daca Google a incheiat acorduri anticoncurentiale sau a abuzat de o posibila pozitie dominanta in domeniul sistemelor de operare, aplicatiilor si serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente.

Comisarul UE responsabil cu politica in domeniul concurentei, Margrethe Vestager, a declarat: ¬Obiectivul Comisiei este acela de a aplica normele antitrust ale UE astfel incat sa se asigure ca societatile care desfasoara activitati in Europa, indiferent in ce tara isi au sediul, nu impiedica in mod artificial accesul consumatorilor europeni la o oferta cat mai diversificata si nu franeaza inovarea.¬

"In cazul Google, ingrijorarea mea este ca aceasta societate a acordat un avantaj neloial propriului serviciu de comparare a preturilor, incalcand astfel normele antitrust ale UE. Google are acum posibilitatea de a convinge Comisia ca nu este asa. Cu toate acestea, in cazul in care ancheta va confirma ingrijorarile noastre, Google va trebui sa suporte consecintele juridice si sa schimbe modul in care isi desfasoara activitatea in Europa."

"De asemenea, am lansat o ancheta oficiala antitrust referitoare la comportamentul Google in ceea ce priveste sistemele de operare, aplicatiile si serviciile pentru dispozitive mobile. Telefoanele inteligente, tabletele si dispozitivele similare joaca un rol din ce in ce mai important in viata de zi cu zi a multor oameni; doresc sa ma asigur ca pietele din acest domeniu se pot dezvolta fara constrangeri anticoncurentiale impuse de vreo societate."

Compararea preturilor

Produsele de comparare a preturilor ofera consumatorilor posibilitatea de a cauta produse pe site-urile de cumparaturi online si de a compara preturile intre mai multi vanzatori. Concluzia preliminara a anchetei deschise in noiembrie 2010 de Comisie este ca, Google acorda un tratament preferential sistematic propriului sau produs de comparare a preturilor (numit in prezent -Google Shopping-) in cadrul paginilor sale cu rezultate ale cautarii generale, de exemplu prin afisarea mai vizibila a Google Shopping. Astfel, este posibil ca Google sa devieze in mod artificial traficul dinspre serviciile concurente de comparare a preturilor, afectand capacitatea acestora de a concura pe piata. Comisia este preocupata de faptul ca utilizatorii nu vad neaparat rezultatele cele mai relevante ale cautarilor lor, ceea ce este in detrimentul consumatorilor si franeaza inovarea. Opinia preliminara a Comisiei este ca pentru a remedia acest tip de comportament, Google ar trebui sa aplice acelasi tratament atat propriului serviciu de comparare a preturilor, cat si serviciilor echivalente ale concurentei. Google are acum posibilitatea sa raspunda Comisiei in termen de zece saptamani si apoi sa solicite o audiere oficiala. Comisia considera ca, in ansamblu, propunerile de angajament anterioare prezentate de Google nu au fost suficiente pentru a raspunde preocuparilor sale in materie de concurenta.

Android

Din 2005, Google conduce dezvoltarea sistemului de operare mobil Android. Android este un sistem cu sursa deschisa, ceea ce inseamna ca poate fi folosit si dezvoltat in mod liber de oricine. Majoritatea producatorilor de telefoane inteligente si de tablete utilizeaza sistemul de operare Android in combinatie cu o serie de aplicatii si servicii aflate in proprietatea Google. Acesti producatori incheie acorduri cu Google pentru a obtine dreptul de a instala aplicatii Google pe dispozitivele lor Android. Ancheta aprofundata efectuata de Comisie va analiza in principal daca Google a incalcat normele antitrust ale UE prin impiedicarea dezvoltarii si a accesului pe piata al sistemelor de operare, aplicatiilor si serviciilor mobile concurente, in detrimentul consumatorilor si al dezvoltatorilor de servicii si produse inovatoare.

Context

Comisia isi continua ancheta sa oficiala, in temeiul normelor antitrust ale UE, privind alte aspecte ale comportamentului Google in cadrul SEE, printre care tratamentul favorabil acordat de Google, in rezultatele cautarii generale, altor servicii de cautare specializate, precum si privind copierea continutului web al concurentilor (cunoscuta sub numele de ¬scraping¬), exclusivitatea publicitara si restrictionarea nejustificata a difuzorilor de publicitate.