Pe 24 aprilie, la Muzeul National de Istorie a Romaniei se va dschide o expozitie temporara despre evolutia calculatoarelor, de la primele masini de calcul, la computerele moderne de astazi. Una dintre cele mai vechi piese este o masina de calcul din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, insa sunt expuse si calculatoare romanesti ICE Felix. In total sunt sunt aproximativ 30 de exponate.

Expozitia PC O istorie fascinantaFoto: MNIR

Expozitia prezinta evolutia calculatoarelor, de la primele masini de calcul la computerele moderne de astazi. Majoritatea pieselor dateaza din anii `70-`80 ai secolului trecut, alaturi de marcile straine consacrate aflandu-se si cele romanesti fabricate de companii precum: ICE Felix, Electronica, Centrul de Cercetari Automatica Bucuresti (CCAB). Printre modelele expuse se numara si calculatoare reprezentative pentru industria IT din anii -80: Apple IIc, Apple Lisa 2, Commodore 64, IBM PC 5150, Apple Macintosh Plus, HP 150, terminalul Lear-Siegler ADM-3A, Osborne I si multe altele.

Una dintre cele mai vechi piese prezente in expozitie este un calculator mecanic din 1943-1944, fabricat in Suedia de compania Original-Odhner, acesta fiind si cel mai longeviv model fabricat vreodata.

Expozitia se numeste -PC: O istorie fascinanta - si este organizata in parteneriat cu Muzeul Comunicatiilor si Informaticii (filiala a Muzeului Militar National Regele Ferdinand I), Muzeul Universitatii Politehnica din Bucuresti si Ing. Dr. Alexandru Floca - colectionar.

Expoziţia este deschisă în perioada 24 aprilie – 21 iunie 2015, putând fi vizitată de miercuri până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00