​​Microsoft lanseaza oficial aplicatia care permite traducerea audio in timp real a discutiilor pe Skype, tehnologie care era disponibila pana acum doar celor care se inscriau pentru a o folosi. In plus, in afara de cele doua limbi suportate deja de tehnologie (engleza si spaniola) au fost adaugate alte doua: italiana si mandarina. Mai mult, Skype a anuntat ca discutiile scrise pot fi traduse automat in 50 de limbi

Skype TranslatorFoto: Skype.com

Microsoft facuse o prima demonstratie a tehnologiei la un congres in luna mai 2014, atunci fiind vorba de engleza si germana. Aplicatiile sunt la inceput si noi limbi de circulatie internationala se vor adauga in anii urmatori. In decembrie anul trecut a fost lansata o varianta de test pentru engleza si spaniola.

Microsoft spune ca Skype Translator este o inovatie ce permite eliminarea barierelor geografice si de comunicare prin traducere speech-to-speech in timp real. Sunt multe de perfectat si trebuie sa se adauge noi limbi, insa compania spune ca se afla la inceputul unui proiect consistent.

Programul a rezultat dupa o colaborare intre Skype (cumparata in 2011 de Microsoft), Bing (motorul de cautare al Microsoft) si divizia Research Lab a gigantului american. Au fost folosite elemente de procesare a limbajului dar si elemente de "machine learning" (o ramura a inteligentei artificiale ce permite sistemelor sa "invete" din cantitatile de date primite si sa distinga intre diverse tipuri de exprimari).

Skype Translator poate fi descarcat gratuit de pe Windows Store pentru PC-uri si tablete.

Microsoft a cumparat Skype in 2011 pentru 8,5 miliarde dolari.