​Google a dat la conferinta dezvoltatorilor primele detalii despre viitoarea versiune a sistemului de operare Android care se va concentra pe securitate si pe imbunatatirea autonomiei bateriei. Pe Android M aplicatia Google Now va primi noi capabilitati si se va pune accent pe autentificarea prin amprenta si pe sistemul de plati Google Pay. Compania a anuntat si capacitatea nelimitata de stocare foto-video in Drive, dar si o noua versiune a Cardboard, "ochelarii" de realitate virtuala Google.

Android M va debuta spre final de anFoto: Google

Android M va ajunge spre final de an pe diversele terminale, iar compania promite ca managementul aplicatiilor va fi mult mai bun, astfel ca ele nu vor mai consuma bateria cand telefonul nu este utilizat. Android Lolipop a crescut in medie cu 15% autonomia bateriei, iar a sasea generatie de Android promite sa duca lucrurile si mai departe, "luand la ochi" aplicatiile care consuma inutil bateria.

In curand, terminalele cu Android vor putea utiliza si noul port USB-C care permite incarcarea altor device-uri cu ajutorul bateriei telefonului.

Un capitol esential este legat de permisiunile solicitate la instalare de diverse aplicatii de pe Google Play. Practic, userii vor avea control extins asupra datelor pe care diverse aplicatii le utilizeaza in diverse momente (spre exemplu date despre localizare). Pana acum, utilizatorul trebuia sa dea "accept" la tot in momentul instalarii aplicatiei. Utilizatorii vor putea verifica ulterior in "setari" ce permisiuni au dat fiecarei aplicatii si le vor putea revoca, daca doresc acest lucru.

Un alt anunt priveste imbunatatirea suportului pentru autentificarea biometrica, mai ales prin amprenta, lucru ce deschide calea spre platile electronice prin acest tip de autentificare. Si sistemul de plati Google Pay va utiliza autentificarea prin amprenta, simplificand si mai mult procedeul de plata.

Si asistentul instant Google Now primeste un update. Iti poate spune daca sunt mese libere la un restaurant din apropiere sau unde poti vedea un anumit film.

Despre toate anunturile Google puteti citi pe larg aici