In prezent exista aproape 14 miliarde de dispozitive conectate la internet, cele mai multe fiind smartphone-uri, insa la finalul deceniului se va ajunge la un total de 26 miliarde, arata un studiu Ericsson. Cresterea se va baza pe extinderea fara precedent a internet of things (masini conectate, senzori), iar functionarea retelelor va fi posibila datorita tehnologiei 5G.

Traficul de date mobile va creste de 9 ori pana in 2020Foto: Ericsson

Conform celor mai recente date Ericsson Mobility Report, pana in 2020, tehnologia mobila avansata va deveni tot mai populara si mai des intalnita in toata lumea. Astfel, in urmatorii cinci ani, numarul de abonamente de smartphone-uri se va dubla, ajungand la un total de 6,1 miliarde de persoane, 70% din populatia lumii va utiliza smartphone-uri si 90% dintre oameni vor locui in zone acoperite de retele de broadband mobil.

In plus, traficul video mobil va creste cu 55% in fiecare an pana in 2020, ajungand sa reprezinte 60% din tot traficul mobil de date generat la finalul perioadei. In 2014 erau 2,6 miliarde de smartphone-uri in uz. In 2020, aproape doua miliarde de abonamente vor fi in regiunea Asia-Pacific, iar in Europa Centrala si de Est vor fi 230 milioane abonamente.

Conform acestui raport, Ericsson estimeaza un total de 26 de miliarde de dispozitive conectate pana in 2020, aproape dublu fata de cele 13,5 miliarde din 2014. Daca acum, senzorii conectati la internet sau automobilele conectate sunt putin prezente in jurul nostru, in 2020 aceste dispozitive M2M vor totaliza aproape zece miliarde.

O mare parte din aceasta crestere va fi sustinuta de dezvoltarea tehnologiei 5G, la care Ericsson si alte companii telecom contribuie. Standardul tehnologic 5G (care ar trebui stabilit in maxim trei ani) va asigura conectivitate pentru zeci de miliarde de dispozitive noi, facand posibile transmisiuni de date de 1000 de ori mai mari si viteze de transfer de 10 pana la 100 de ori mai mari, cu minime intarzieri.

Consumul de trafic pe dispozitivele mobile va creste de noua ori pana in 2020, se mai arata in raport. Acum, in medie consumul luinar este de 4,2 GB trafic pe laptop si va fi de patru ori mai mare in 2020. Pe tableta, consumul lunar este in medie de 1,9 GB si va fi de peste patru ori mai mare in 2020, in timp ce pe smartphone cresterea va fi de aproape 400% (de la media de un 1 GB). Traficul video va creste de 13 ori.

Ericsson a prezentat vineri la Bucuresti Connected Print, o tehnologie care utilizeaza simtul atingerii pentru a livra oferte si interesante si informatii importante ¬ exploatand conductivitatea naturala a corpului si ultimele inovatii in IT&C.

Conceptul, prezentat in premiera in Romania, arata modul prin care diferite obiecte ce au texte imprimate printr-o tehnica electronica speciala se imbina cu broadband-ul mobil si conductivitatea naturala a corpului pentru a deschide o lume de informatii sub degetele utilizatorului.

Semnalele care trec prin corp poarta informatii destinate unor dispozitive specifice, precum imprimante, boxe sau ecrane, transmitand sunete, imagini sau alte tipuri de continut. Aplicabilitatea noii tehnologii este diversa, de la industria manufacturiera la cea alimentara sau de transport.

De exemplu, electronicele imprimate pe alimente le vor permite utilizatorilor sa afle mai multe informatii despre continutul lor, despre data si modul in care au fost produse.