Atacatorii cibernetici erau interesati in trecut mai mult de faima si mai putin de partea financiara, dar, in ultima vreme, prioritatile s-au schimbat, iar infractorii cibernetici cauta sa faca bani de pe urma utilizatorilor si exista chiar si hackeri care isi vand serviciile pentru dezvoltare de malware la cerere. Liviu Arsene, Senior eThreat Analyst la Bitdefender a discutat in cadrul unui interviu despre toate acestea, dar si despre alte subiecte interesante.

Liviu Arsene - Senior eThreat AnalystFoto: BitDefender

Unii hackeri isi vand serviciile pentru dezvoltarea de malware

Utilizatorii se supun foarte multor pericole atunci cand navigheaza online. Foarte multe dintre pericole sunt reperezentate fie de pierderea de date, fie de virusarea calculatorului. In majoritatea cazurilor fiind vorba de pagube de natura financiara. Atacatorii, cel putin in trecut, erau foarte interesati de a isi demonstra maiestria cu care scriau un virus. Ei bine, astazi nu se mai intampla lucrul acesta ci dimpotriva, si-au reorganizat prioritatile si incearca sa obtina sau sa faca cat mai multi bani. Si asta o fac fie prin generarea de virus, care are ca scop furarea datelor si ulterior cerea unei recompense in vederea recastigarii acesului la acele date, fie isi vand serviciile de dezvoltare de malware.

Exista o intreaga piata a infractionalitatii cibernetice unde oricine poate intra si licita pentru un virus special facut pentru anumite ocazii si plateste un dezvoltator pentru acel produs. Este incredibil, pentru ca se pot crea solutii personalizate pentru diverse tipuri de atacuri, iar uneori se ofera si suport ca la orice solutie software legitima. La orice ora, chiar daca nu ai niciun fel de cunostinte de programare, poti cere crearea unui virus. La fel, poti cere un numar de telefon la care sa suni pentru suport in cazul in care nu stii sa folosesti aplicatia care ti-a fost livrata. Este extraordinar de simplu de a crea si de a plati pentru malware.

Despre atacurile cibernetice din Romania

Avem foarte multe atacuri cibernetice care pleaca din Romania si asta pentru ca foarte multi utilizatori sunt infectati si calculatoarele lor fac parte dintr-o retea de tip botnet. Iar motivul este unul simplu, foarte multi utilizatori din Romania nu folosesc o solutie de securitate, au calculatoarele infectate si cineva le controleaza calculatorul si poate desfasura un atac prin intermediul calculatorului lor.

Cum se pot proteja utilizatorii pentru a nu deveni victime ale atacurilor informatice

Strategiile lor (ale atacatorilor - n.red.), in ultima perioada, sunt de a genera bani si de a isi sustine campaniile de malware. Ca masuri de preventie, utilizatorii sunt intotdeauna rugati sa isi instaleze o solutie de securitate capabila sa ii protejeze si capabila sa aiba actualizari de securitate la zi. Iar pentru orice aplicatie pe care o au instalata pe calculator sau pe terminalele mobile, este foarte important ca ele sa fie actualizate constant cu cele mai noi actualizari de securitate. O alta modalitate de a va proteja e proactivitatea. Mai exact, incercati sa nu dati click pe emailuri care contin atasamente dubioase, link-uri care vi se par suspecte, tocmai pentru ca atacatorii incearca sa profite de curiozitatea utilizatorului.

Despre mitul conform caruia hackerii sunt angajati de corporatii

toate aceste mituri sau legende urbane sunt exact ceea ce par. Sunt mituri. Nicio companie de securitate care activeaza in domeniul privat nu isi va compromite reputatia angajand un hacker. Motivatia fiind foarte simpla: nu poti avea incredere sau nu stii daca la un moment dat va face sau nu lucruri ilegale. Toti cei care lucreaza sau activeaza in domeniul securitatii sunt profesionisti, oameni care vin din zona IT si nu au antecedente de alte tipuri.

Solutiile oferite de Bitdefender

Avem solutii atat pentru sisteme de operare cu Windows, cat si pentru terminale mobile echipate cu Android. Exista si solutii gratuite care sunt la dispozitie pe site-ul nostru si marea majoritate din ele sunt capabile sa detecteze pana si cele mai noi tipuri de amenintari si ofera performante foarte bune. Daca va uitati la teste coparative efectuate chiar de entitati nonguvernamentale si de institutii specializate de testare a solutiilor anti-malware, o sa vedeti ca Biddefender in ultimii trei ani a iesit pe primul loc, atat la detectie, eliminarea virusilor de pe sistem si performanta.

Liviu Arsene a raspuns intrebarilor cititorilor in cadrul unei intalniri online. Cititi raspunsurile acestuia aici.

Urmariti interviul integral oferit de Liviu Arsene