Agentia Europol a creat un grup de actiune care va incerca sa identifice si sa desfiinteze conturile de pe retelele sociale prin care Statul Islamic face propaganda si castiga adepti. Se estimeaza ca 5.000 de persoane au plecat din Europa de Vest pentru a lupta in Siria si Irak de partea Statului Islamic. Recent, un studiu arata ca IS actioneaza prin aproape 50.000 de conturi de Twitter, masina de propaganda fiind una infernala.

Europol va lucra cu cele mai mari retele sociale pentru a depista conturile prin care opereaza militantii IS si tinta este ca aceste conturi sa fie desfiintate in maxim doua ore dupa ce sunt descoperite.

Activitatea grupului operativ incepe la 1 iulie si vor fi combinate informatiile primite online de la retelele sociale cu informatiile primite de la politiile nationale ale statelor UE. Numai combinand mai multe surse actiunea poate fi una de efect si conturile vor fi definitiv inchise, spun cei de la Europol.

Statul Islamic este foarte activ pe Twitter, un stufiu recent aratand ca ar fi controlat la un moment dat 50.000 de conturi prin care se facea propaganda organizatiei teroriste. Mai mult, retelele sociale constituie un mediu prin care au fost convinse multe persoane din Marea Britanie, Franta, Belgia si Olanda sa se deplaseze in Irak si Siria pentru a lupta de partea IS. Estimarile arata ca aproximativ 5.000 de oameni s-au deplasat acolo. Legat de conturile de Twitter prin care IS actioneaza, unele estimari vorbeau chiar si de 90.000.

Adeptii IS insarcinati cu comunicarea online se adapteaza foarte repede si sunt extrem de redutabili in a lupta cu diversle obstacole puse de autoritatile care vor sa-l opreasca. Mai grav este ca Twitter a avut puterea de a influenta multi oameni care au ajuns sa fie atrasi de partea IS.