F64 Studio, cel mai mare magazin foto din Romania, estimeaza ca va incheia anul cu afaceri de 25 milioane euro, cu aproape 20% peste rezultatele din 2014. Aparatele foto si accesoriile raman de departe segmentul principal, insa conteaza tot mai mult smartphone-urile si tabletele. Dronele reprezinta un segment in care F64 a vandut mai mult decat se astepta, insa compania are inca probleme in a atrage clienti in categoria aparatelor foto simple, de intrare in gama.

Marian Alecsiu si Dana Becheru, cofondatorii F64Foto: F64

"Incheiem prima jumatate a anului pe plus. Recunosc ca nu am ajuns la tinta pe care ne-am stabilit-o si aici n-as da vina pe piata, ci e vorba si de optimizarile interne pe care le facem. Am inceput un proces amplu pe care nu l-as numi reorganizare, ci am intrat intr-o analiza de procese si optimizare si deja vedem imbunatatiri in toate directiile", spune Marian Alecsiu, seful companiei.

Practic, in cateva sub-departamente s-au desfiintat posturi si oamenii au fost mutati in alte departamente unde era mai mare nevoie de ei. Este practic vorba de redistribuirea angajatilor catre noi activitati. F64 Studio are aproximativ 135 de angajati

Compania a avut anul trecut afaceri de 94,1 milioane lei (21,1 milioane euro) si profit net de 3,67 milioane lei. Tinta pentru anul in curs este de 25 milioane euro.

Aparatele foto si accesoriile constituie principalul segment de business, insa multi renunta la aparatele foto si aleg smartphone-uri. Seful companiei spune insa ca ar fi gresit sa credem ca aparatele foto se indreapta spre disparitie.

"Aparatele foto au ajuns la maturitate si este foarte greu pentru companii sa mai inoveze sau sa scoata ceva spectaculos. Fotografia este insa un hobby, o metoda simpla de relaxare (...) Cea mai usoara forma de arta este fotografia, cea mai la indemana. Poti obtine rezultate decente fara sa faci un efort fabulos. Eu cred ca fotografia o sa functioneze in continuare si, chiar daca piata este in scadere, vorbim practic de mutarea categoriei Entry in zona de smartphone. Categoriile high-end si mid level vor continua sa starneasca interes", spune Alecsiu.

F64 are insa o problema fiindca nu prea atrage clienti in segmentele de intrare in gama. lucrul fiind valabil atat la aparate foto, cat si la smartphone-uri si tablete.

"Avem avantajul ca suntem perceputi ca fiind high-end si asta nu doar la foto, ci si la categoriile noi precum tablete si telefoane. Dar este un mare efort pentru noi sa atragem clienti din zona entry si aici ne gandim ce strategie sa abordam", spune seful F64 Studio care precizeaza ca tinta principala ramane formata din entuziasti si din profesionistii foto care inteleg utilitatea unui obiectiv luminos sau a unui sistem de stabilizare.

Ce ar trebui sa aleaga un om intre un aparat foto Entry in jurul a 1.000 de lei si un smartphone?. Marian Alecsiu spune ca nu exista un raspuns definitiv "Chiar daca suntem un vanzator de echipamente foto, diferentiatorul nostru este ca suntem consultanti. Noi incercam sa oferim ce are omul nevoie, fie ca e smaertphone, fie ca e DSLR. Au fost situatii in care clientii au ramas uimiti fiindca le-am recomandat sa cumpere ceva mai ieftin decat voiau ei"

In afara de produsele de baza (aparatele foto si accesoriile( doua categorii de nisa merg extrem de bine: crearea de magneti de frigider si dronele.

Oamenii pot uploada fotografia dorita si F64 o printeaza pe magneti de diverse dimensiuni si apoi este expediata catre clientii care platesc in prealabil cu cardul

Peste asteptari merg si dronele, pe site fiind disponibile peste zece modele, de la unele extrem de simple, la sub 500 lei, pana la unele foarte complicate la peste 15.000 lei. Pentru cele complicate magazinul ofera si instructaj de "pilotare".

Vanzarile online repezinta 52% din totalul vanzarilor F64, in timp ce in 2013 online-ul avea o pondere de doar 30%