Sunt incarcate zilnic doua miliarde de poze si 300 de ore de video pe YouTube. Majoritatea oamenilor creeaza fisiere digitale inclusiv la locul de munca, scrie Playtech.ro. Ce se intampla cu toate aceste date? Mai ales, ce se va intampla dupa ce nu le vom mai putea accesa?

In lumea fizica, nu exista o distinctie intre depozitare si conservare. Ai putea avea o cutie plina cu fotografii vechi de familie. Cu conditia sa le fi depozitat intr-un loc sigur si conservat, te vei putea bucura de ele si peste ani. Nu poate fi spus acelasi lucru si despre datele digitale. "Conservarea se refera la accesul pe termen lung", a explicat Micah Altman, director de cercetari si om de stiinta al MIT.

Si fisierele digitale au o anumita durata de viata

Una dintre principalele amenintari este reprezentata de un asa-zis esec media. DVD-ul se strica, nu va mai putea fi citit, si alte evenimente nefericite si neprevazute din aceeasi gama. De asemenea, ai putea avea un fisier Microsoft Word, scris acum 15 ani, care pare perfect in regula, dar atunci cand il deschizi s-ar putea sa nu poti intelege ce scrie in el, pentru ca formatul nu mai e suportat. Ne imaginam ca documentele digitale vor supravietui pentru eternitate, pentru ca nu se degradeaza. Totusi, aplicatiile si programele care le suporta evolueaza in mod constant, potrivit Yahoo! Tech.

De asemenea, Altman considera ca o alta mare problema este reprezentata de faptul ca produsele media destinate clientilor, cum ar fi drive-urile computerelor nu sunt construite pentru a fi utilizate pe termen lung, ci pentru trei, patru sau poate cinci ani. Toti cei care au avut probleme cu hardul stiu despre ce e vorba.

Este, totusi, posibil sa cumperi discuri optice care pot supravietui si 100 de ani. De asemenea, exista si optiunea M-Disc, care se pare ca poate dura pana la 1.000 de ani, dar sunt destul de scumpe si nu garanteaza ca vor putea fi utilizate si pe viitor, depinzand de playerele care vor fi disponibile atunci, potrivit Playtech.

Serviciile cloud, cea mai buna solutie

"Un backup, un flashdrive sau orice altceva din gama asta ar fi in regula, dar va trebui sa faci actualizarile lunar", a sugerat Altman. Ar fi o idee si mai buna sa folosesti un sistem prin cloud, care incarca fisierele in servere externe. Unul cu adevarat bun va replica datele de multe ori si copiile vor fi verificate regulat. Altman recomanda Backblaze si CrashPlan, dar totusi mentioneaza ca nici serviciile cloud nu sunt complet sigure. "Pot fi sparte sau pot trimite accidental un mesaj cu cardul tau de credit expirat unui mail gresit, iar contul ti-ar putea fi inchis". Poti reduce aceste riscuri prin utilizarea a doua servicii de cloud, pentru ca sansa aceleiasi probleme simultan pentru doua companii este destul de redusa.

Recomandam si:

Galaxy Note 5 va fi primul telefon Samsung cu 4GB RAM

MakerBot v-a vandut imprimate 3D defecte de dragul statisticilor

iPhone nu va arata asa niciodata, dar ne place sa visam