Companiile Intel si Micron Technology au lansat ieri noua tehnologie 3D XPoint, folosită pentru crearea noii generații de cipuri de memorie, care va revolutiona industria tehnologică, facilitand noi servicii și aplicații pentru toate dispozitivele electronice existente pe piață, conform phys.org.

Intel 3D XPoint_DieFoto: Intel

Aceasta este prima noua memorie lansata in ultimii 25 de ani si aduce beneficii la nivelul vitezei de operare, performante la nivelul densitatii datelor stocate si inovatii in randul aplicatiilor ce presupun accesarea de date in timp real.

“Una dintre cele mai importante obstacole în industria de computing modernă este timpul necesar procesorului pentru a ajunge la date în stocarea pe termen lung”, a declarat Mark Adams, Președintele Micron. “Această nouă clasă de memorie non-volatilă este o tehnologie revoluționară care permite accesul rapid la seturi mari de date și permite dezvoltarea de aplicații noi”, a adăugat acesta. Memoria non-volatilă se referă la capacitatea dispozitivelor electronice de a stoca date chiar și atunci când alimentarea dispozitivelor cu energie este stopată.

Intel și Micron au declarat că o astfel de tehnologie era necesară pe piața dispozitivelor electronice, care generează cantități masive de date ce trebuie să fie stocate și analizate foarte rapid. Tehnologia 3D XPoint este de până la 1.000 de ori mai rapidă și are o durabilitate de până la 1.000 de ori mai mare comparativ cu tehnologia NAND, folosită pentru memoria flash începând cu anii 1989, fiind în același timp de 10 ori mai densă față de memoriile convenționale.

Ceea ce este revoluționar la noua tehnologie este arhitectura după care a fost construită ”de la zero pentru a răspunde nevoii de stocare non-volatilă de înaltă performanță, rezistență și de memorie la un cost accesibil. Acesta deschide calea către o nouă clasă de memorie non-volatilă, care reduce semnificativ latenţa, permițând stocarea mai multor date în apropierea procesorului și accesarea acestora la viteze mari, lucru ce anterior nu era posibil. Arhitectura inovatoare, fără tranzistori, creează o tablă de șah tridimensională în care celulele de memorie sunt așezate astfel încât să permită celulelor să fie abordate în mod individual. Ca rezultat, datele pot fi scrise și citite în volume mici, ceea ce duce la procese mai eficiente și mai rapide de citire / scriere”, conform comunicatului de presă al companiei Intel.

"De-a lungul timpului industria tehnologică a căutat să găsească noi modalități de a reduce intervalul de timp folosit pentru procesarea datelor și analizarea acestora. Această nouă clasă de memorie non-volatilă atinge aceste obiective și aduce o schimbare majoră pe piața tehnologică, oferind soluții pentru stocarea de date, identificarea metodelor de fraudă în tranzacțiile bancare și analizarea datelor genetice în domeniul sănătătății. Tehnologia 3D XPoint ar putea spori, de asemenea, viteza de transfer a datelor pe platformele sociale și de procesare a jocurilor video” pentru îmbunătățirea experienței utilizatorilor, a declarat vicepreședintele companiei Intel, Rob Crooke.

În prezent Intel și Micron dezvoltă aplicații ce au la bază noua tehnologie 3D XPoint, care este momentan disponibilă numai pentru anumiți clienți.