Politia japoneza l-a retinut sambata pe francezul Mark Karpeles, CEO-ul platformei de schimb Bitcoin MtGox al carei colaps spectaculos s-a produs anul trecut, dupa o serie de acuzatii de frauda, si care au afectat puternic reputatia monedei virtuale, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Karpeles, in varsta de 30 de ani, este acuzat ca a falsificat in 2013 date in sistemul informatic al platformei pentru a crea artificial un milion de dolari (910.500 euro), a precizat un purtator de cuvant al politiei.

Presa japoneza, la randul sau, a relatat sambata ca politia ancheteaza in continuare posibila implicare a lui Mark Karpeles in disparitia unei sume Bitcoin in 2014, pentru echivalentul a 355 milioane de euro.

Karpeles a negat acuzatiile.

Acesta a aparut sambata in imaginile video si foto difuzate de televiziuni si repectiv presa, in timp ce era ridicat de autoritati, imbracat intr-un tricou albastru cu un mesaj inscriptionat cu majuscule "Effortless French" ("Francez fara efort") si cu capul acoperit cu o sapca de baseball care ii acoperea ochii.

Compania cu sediul in Japonia a incetat toate tranzactiile in februarie 2014, sustinand ca este victima a atacurilor informatice.

Platforma a depus la scurt timp dupa actele de intrare in faliment, recunoscand ca a pierdut 850.000 de Bitcoin, in valoare de 48 miliarde de yeni (aproximativ 355 milioane euro la cursul zilei).

Karpeles a anuntat ulterior ca a gasit in jur de 200.000 de Bitcoin, din suma pierduta, intr-un loc de depozitare de pe computer care nu era conectat la alte calculatoare.

Potrivit radiodifuzorul public NHK, care citeaza politia locala, anchetatorii suspecteaza ca Mark Karpeles stia circumstantele disparitiei Bitcoin, moneda virtuala fiind transferat intr-un cont controlat de el, fara sa informeze insa depunatorii.

Cotidianul Yomiuri Shimbun, la randul sau, a relatat ca politia il suspecteaza pe Karpeles ca a transferat in mod repetat Bitcoin apartind clientilor sai intr-un cont propriu in scopuri speculative.