​Gigantul american Google a anuntat un rebranding surpriza, urmand sa-si schimbe puternic structura organizationala si sa devina un holding numit Alphabet in care Google va fi o filiala. Numele Alphabet va inlocui Google pe bursa, iar acest conglomerat de companii va fi condus de Larry Page si Sergey Brin. "Cream o noua companie, numita Alphabet (...) Ce este Alphabet? O colectie de companii dintre care cea mai mare este, bineinteles, Google", spune Larry Page. "Compania noastra functioneaza bine astazi, insa o putem face sa fie si mai clara si mai responsabila".

AlphabetFoto: -

Alphabet va contine o colectie de companii, printre care si Google, care devine subsidiara. Adresa web a noului holding este si ea iesita din tipare: https://abc.xyz/

Practic din nou-creata divizie Google vor face parte activitatile de baza (Search, Advertising, Maps, YouTube si Android), iar restul activitatilor vor deveni divizii separate (Google Ventures, Google Capital, Google X, Life Sciences si Calico) ce vor face parte din holdingul Alphabet.

Google s-a extins mult dincolo de activitatile legate de internet search, publicitate si harti cu care a devenit atat de cunoscut si investeste miliarde de dolari in masini autonome, computere la purtator, case inteligente, cercetari medicale avansate si baloane care furnizeaza internet.

Noua organizare va permite investitorilor sa vada cum sunt cheltuiti banii in aceste activitati. Practic este vorba de mai multa transparenta, in conditiile in care unii investitori au spus ca Google cheltuieste prea mult pe lucruri departate de activitatea sa de baza,

Anuntul aduce si schimbari la varf. Page devine CEO al Alphabet, Brin va fi presedinte, iar Eric Schmidt va fi presedinte executiv. Ruth Porat va fi director financiar, iar David C. Drummond va fi director pe probleme juridice,

Page, Brin, Schmidt si Drummond nu vor mai avea propriu-zis functii la Google, ci CEO al noii filiale va fi Sundar Pichai. Page l-a elogiat pe Pichai care este originar din provincia indiana Tamil Nadu si lucreaza de 11 ani la Google.

Ca si model, fiecare dintre cele aproape zece divizii va avea un CEO puternic si multa independenta, directorii putand oricand apela pentru ajutor la Page sau Brin. Capitalul va fi alocat in mod riguros, astfel incat fiecare business sa fie in grafic.

Intr-o scrisoare in care anunta schimbarile, Larry Page spune ca Google a facut multe lucruri nebunesti ce au ajuns acum sa fie folosite de miliarde de oameni. Page spune ca Google mergea bine, insa adauga ca este periculos ca o companie sa se complaca si sa faca aceleasi lucruri, multumindu-se cu avansuri mici, intr-o lume a tehnologiei unde doar ideile revolutionare sunt locomotive ale schimbarii.

"Cream o noua companie, numita Alphabet (...) Ce este Alphabet? O colectie de companii dintre care cea mai mare este, bineinteles, Google. Acest nou Google este putin micsorat, iar companiile care sunt diferite de produsele noastre de internet vor face parte din Alphabet"

Data schimbarii nu a fost precizata, insa compania indica faptul ca actiunile Google vor fi transformate automat in actiuni Alphabet, pana la final de an.