Statele Unite pregatesc sanctiuni economice impotriva persoanelor fizice si juridice din China suspectate ca au legatura cu atacurile cibernetice care au vizat tinte americane, a afirmat luni un oficial american. Potrivit AFP, informatia a fost publicata de cotidianul american Washington Post.

Potrivit acestui oficial american, dar si altor responsabili, administratia Barack Obama nu a pus la punct inca masuri concrete, dar pregateste terenul in acest sens.

O astfel de decizie al primei economii mondiale impotriva locului doi ar avea consecinte diplomatice imense, in special cu cateva saptamani inainte de vizita la Washington a presedintelui chinez Xi Jinping.

Washington "va raspunde potrivit unui program si calendar pe care le vom alege", a afirmat oficialul american, care a adaugat ca administratia se pregateste sa adopte "o strategie completa pentru a lupta impotriva actorilor" implicati in spionajul cibernetic.

Este vorba in special de a "impune sanctiuni impotriva persoanelor fizice sau a entitatilor", a precizat acest inalt functionar american.

Unul dintre colegii sai, citat de Washington Post, afirma ca acest lucru "va transmite un mesaj clar Beijingului: administratia (americana) va incepe sa riposteze la spionajul economic".

"Se transmite Chinei: ajunge", a adaugat el.

La inceputul lui august, secretarul de Stat John Kerry a acuzat China si Rusia ca ii citesc "foarte probabil" mailurile si a avertizat ca problema spionajului economic va fi abordata de presedintele Obama cand il va primi, in septembrie, pe presedintele Xi.