​Steve Jobs a spus de mai multe ori ca un stylus este inutil si ca ar fi o dovada ca produsul este unul ratat. Ei bine, la cel mai mare iPad lansat pana acum este disponibil cu 99 de dolari si un stylus, ca dovada ca timpurile s-au schimbat enorm in lumea tehnologiei. Stylusul Apple se numeste Pencil, este extrem de sofisticat si se incarca la USB, fiind util pentru cei care vor sa lucreze cu tableta de 12,9 inci.

Pencil si iPad ProFoto: Apple

iPad Pro, tableta despre care s-a scris mult in ultimul an, a devenit realitate. Are ecran de 12,9 inci cu 5,6 milioane de pixeli si 264 ppi. Este gandita mai ales pentru productivitate cu aplicatii precum Autocad, iar versiunea cea mai sofisticata ajunge sa coste peste 1.300 de dolari in SUA (1.300 euro in Europa) cu husa-tastatura si cu stylusul. Dupa anuntul Apple s-a scris foarte mult despre faptul ca husa-tastatura este prezenta la Microsoft Surface si la alte multe modele de tablete, iar stylusul se regaseste si el la phablete si tablete, astfel ca Apple nu a inventat aceste lucruri, insa le-a adaptat noului produs.

Stylusul Apple a primit numele Pencil (creion) si prezenta lui a uimit fanii Apple si a dat motiv de glume pentru dusmanii Apple, fiindca in mai multe randuri Steve Jobs spunea ca produsele reusite nu au nevoie de stylus. "Cine ar vrea un stylus? Trebuie sa le scoti, sa le pui cu grija, le poti pierde usor..Bleah!. Nimeni nu ar vrea un stylus", spunea Steve Jobs in 2008. El mai spunea ca cel mai bun "stylus" este degetul si ca produsele cu stylus sunt ratate din start.

Acum stylusul ajunge in gama Apple alaturi de iPad Pro, iar The Verge explica faptul ca aparitia acestui creion high-tech nu ar terbui sa ne mire fiindca este un semn ca tehnologia a evoluat, la fel cum s-au schimbat mult si gusturile clientilor.

La inceput, acum 8-9 ani, smartphone-urile nu aveau ecrane tactile prea grozave si era nevoie de aceste stylusuri pentru operatiunile mai migaloase. Steve Jobs se referea la iPhone-ul cu ecran de 3,5 inci cand vorbea de inutilitatea unui stylus si acum 6-7 ani era greu de prevazut ca Apple va ajunge sa lanseze o tableta de 12,9 inci.

iPad Pro este mare, cantareste peste 700 de grame, iar Pencil este pentru cei care vor sa deseneze de amuzament sau sa foloseasca diverse aplicatii de arhitectura si design. Pencil arata ca un pix elegant si incorporeaza o serie de senzori, astfel ca utilizarea are lag minim si cei de la Apple spun ca senzatie este ca si cand ai desena cu un creion pe hartie. Daca apesi puternic, liniile sunt mai groase, iar daca abia atingi, sunt extrenm de subitri. Creionul permite instant introducerea diverselor nuante de culoare in desen si alte "artificii" folosite de profesionisti.

Pencil are o autonomie de 12 ore si se poate incarca in 15 minute pentru o autonomie de jumatate de ora.

Asadar, la iPad Pro un stylus sofisticat este foarte potrivit, fiind insa necesar doar celor care vor folosi tableta la programe de productivitate. Timpurile s-au schimbat, iar stylus-uruile nu mai sunt banale betisoare.