Autoritatile ruse din domeniul concurentei au acuzat Google ca forteaza in mod ilegal producatorii de hardware sa preinstaleze serviciile companiei pe terminale, alaturi de sistemul de operare Android, scrie Financial Times. Ancheta din Rusia a inceput acum trei luni, dupa o plangere a gigantului local Yandex.

Serviciul Federal Antimonopol din Rusia a acuzat Google de abuz de pozitie dominanta. Plangerea a pornit de la Yandex, cel mai mare motor de cautare din Rusia. Yandex are 60% din piata cautarilor pe internet, Rusia fiind una dintre foarte putinele tari unde Google nu domina piata de internet search.

Insa pentru Yandex problema este ca 86% dintre telefoanele smart vandute in Rusia au sistem Android si o multime de aplicatii Google preinstalate, fapt ce inseamna ca Yandex pierde cota de piata pe cautarea online.

Autoritatea rusa spune ca Google abuzeaza de pozitia sa, obligand producatorii sa instaleze magazinul de aplicatii Google Play si motorul de cautare by default, dar si Maps si alte aplicatii. Google este acuzata ca insista ca aplicatiile sale sa fie pe Home screen-ul telefoanelor si se mai spune ca gigantul american interzice instalarea aplicatiilor rivalilor sai.

Cei de la Yandex au salutat decizia si spun ca, in contextul in care Comisia Euroopeana ancheteaza Google pentru acuzatii similare, Rusia devine prima tara in care practicile Google sunt catalogate ca fiind abuz de pozitie dominanta.