Rezultatele studiului realizat de Ookla Net Index privind viteza internetului dezvaluie cateva date suprinzatoare. Pe primul loc in tara se afla orasul Ploiesti, care are o viteza medie de 102.35 Mbps, potrivit Playtech.

Dar asta nu este tot, Ploiestiul a fost clasat ca fiind al treilea oras din lume la capitolul viteza de internet, dupa Singapore si Hong Kong.

Pe locul doi in topul national se afla orasul Iasi, care are o conexiune de banda cu o viteza medie de 101.43 Mbps. Iar, de asemenea, sa nu credeti ca Iasiul este departe de topul clasamentului mondial. Acesta ocupa pozitia a cincia.

Pe locul trei se afla Bucurestiul, cu o viteza medie de 95.18 Mbps, urmat de Timisoara (86.55 Mbps), Galati (83.24 Mbps), Constanta (77.73 Mbps), Cluj-Napoca (75.14 Mbps), Oradea (70.95 Mbps) si Brasov (66.73 Mbps). Toate aceste orase sunt clasate pana in locul 15 in topul oraselor lumii cu cele mai mari viteze ale internetului, fiind in fata unor metropole precum Tokyo, Seoul si New York.

Media de viteza la descarcare a intregii tari este de 77.15 Mbps, ceea ce ne claseaza pe locul trei in topul mondial. Media de viteza a intregii lumi este de doar 23 Mbps.

Nu doar viteza de descarcare este una impresionanta la noi in tara. Romania a fost clasata pe locul zece cand vine vorba de viteza de incarcare, cu 36.19 Mbps, in timp ce media mondiala este de 10.7 Mbps. Constanta este orasul cu cea mai mare viteza la incarcare, cu 48.9 Mbps, fapt ce claseaza orasul pe locul noua in lume. Acesta este urmat indeaproape de Brasov, care are o viteza de 48.51. Urmatoarele orase din lista sunt Oradea (47.69 Mbps), Iasi (44.44 Mbps) si Galati (42.70 Mbps). Bucurestiul este pe locul sase, cu o viteza medie de incarcare de 38.16 Mbps.

Cu toate ca avem una dintre cele mai rapide conexiuni la internet din lume, serviciile nu sunt atat de scumpe precum s-ar fi asteptat strainii. Costul mediu pe un Megabit consumat in Romania este de 0.71 de dolari. Doar Rusia si Bulgaria au un internet mai ieftin decat al nostru.