​Google renunta la motto-ul "Don't be evil" si il inlocuieste cu "Do the right thing" (Sa faci ceea ce trebuie), arata noul cod de conduita lansat odata cu modificarea organizationala istorica anuntata in august si implementata acum, la inceput de octombrie. Google se va numi Alphabet si va functiona precum un holding format din mai multe divizii cu independenta sporita. Schimbarea va fi vizibila pentru actionari, nu pentru utilizatorii motorului de cautare.

Google a anuntat o schimbare istorica de structura organizationala si va functiona precum Berkshire Hathaway sau General Electric, avand o unitate centrala de comanda insarcinata cu activitati la nivel corporate si financiare si o serie de divizii de business foarte diferite, cu un grad sporit de independenta.

Pentru utilizatorul obisnuit, schimbarile nu vor fi mari. Motorul de cautare se va numi tot Google, telefoanele si tabletele se vor numi tot Nexus, iar YouTube ramane Youtube. Doar la bursa se vede o diferenta, actiunile Google au fost convertite in actiuni Alphabet.

Pe bursa NASDAQ actiunile de clasa A ale Alphabet Inc se tranzactioneaza sub simbolul GOOGL, iar cele de clasa C sub indicativul GOOG.

Alphabet contine nou-creata divizie Google (din care fac parte activitatile de baza (Search, Advertising, Maps, YouTube si Android), iar restul activitatilor devin divizii separate (Google Ventures, Google Capital, Google X, Life Sciences si Calico).

Insa schimbarea va ajuta Google sa functioneze mult mai bine si va ajuta investitorii sa afle cat mai multe informatii financiare despre business-urile Google.

Apoi, fiecarui business i se promite o mai mare independenta si finantare, cu conditia sa fie promitator. Creand aceste divizii, Google arata ca vrea in mod serios sa dea o sansa acestor proiecte auxiliare la care insa ii va fi si mai usor sa renunte, daca se vor dovedi prea putin viabile.

Care sunt diviziile din holding-ului Alphabet

Google - ramane de baza si include activitatile care au adus succesul companiei (Search, Advertising, Maps, YouTube si Android),

Google X - este divizia secreta cu cele mai interesante proiecte, cum ar fi masinile autonome sau livrarea cu drone.

Nest Labs - divizia care se ocupa de internet of things, casa in care toate device-urile sunt online si comunica intre ele.

Fiber - a lansat servicii de internet de mare viteza in SUA.

Google Ventures si Google Capital - fondurile care investesc in diverse business-uri promitatoare.

Calico - divizie de cercetare care incearca sa gaseasca moduri de a combate imbatranirea si bolile asociate cu aceasta. Numele este o prescurtare de la California Life Company.