​Microsoft a prezentat noi aplicatii spectaculoase ale ochelarilor computerizati care genereaza imagini 3D ce se suprapun realitatii inconjuratoare. Te poti lupta in propria sufragerie cu roboti holografici care ies din ziduri, iar compania invita dezvoltatorii sa creeze atat jocuri, cat si aplicatii educative pentru ochelarii HoloLens. Vor fi disponibili in primul trimestru din 2016 pentru 3.000 de dolari, lansarea pentru publicul larg nefiind asteptata prea curand. Compania a prezentat la un eveniment de amploare si primul laptop sub brand propriu, un model ultra-usor care costa 1.500 de dolari.

HoloLens demonstratii cu robotiFoto: Captura YouTube

Microsoft a anuntat HoloLens in ianuarie, iar in aprilie a venit cu o noua prezentare a tehnologiei ochelarilor holografici. Acum, compania a prezentat Proiectul X-Ray, facand o demonstratie spectaculoasa. Practic poti juca in propria sufragerie un joc de tip shooter contra unor roboti-holograme care ies din pereti si tin cont de "geografia" camerei.

Kit-ul HoloLens va fi disponibil in primele luni ale lui 2016, insa numai pentru dezvoltatori si la pretul de 3.000 de dolari.

"Ochelarii" Hololens au procesoare de imagine si genereaza holograme, imaginile 3D ale unor obiecte putand fi vazute in combinatie cu mediul din jurul utilizatorului, acest imagini putand fi controlate cu ajutorul mainilor, dar si cu ochiul. Spre exemplu, poti avea un mic castel virtual 3D pe masa din bucatarie si il poti misca sau ii poti schimba forma.

Ecranul este transparent, astfel ca utilizatorul vede si ce e in jurul sau spre desoebire de ochelarii de realitate virtuala la care nu vezi nimic in jur. Tocmai de aceea, Microsoft foloseste termenul de "mixed reality", adica "realitate combinata" , un amestec intre lumea reala din jur si "realitatea augmentata", prezenta in forme simple in diverse aplicatii de smartphone.

"Hologramele pot deveni o parte a vietii noastre cotidiene", spunea in ianuarie, Alex Kipman, seful proiectului Windows Holographic. Microsoft spune ca dezvoltatorii pot construi obiecte virtuale intr-un spatiu 3D, obiecte care se vor comporta ca si cele reale cand interactionezi cu ele. Aceste obiecte pot deveni 100% reale in viitor, utilizatorii putand sa le printeze la imprimanta 3D.

Compania spune ca "ochelarii" vor putea fi folositi si la proiecte educationale, dar ar putea fi o unealta utila si pentru arhitecti, putand fi vizualizate machete 3D. Pentru succesul comercial se va insista pe partea de jocuri insa, fiindca este un segment spectaculos care genereaza vanzari si interes.

Un atuu tine de faptul ca acest dispozitiv este autonom in functionare, are procesoare video, are propria unitate de sunet si nu depinde de smartphone sau PC. O mare necunoscuta este autonomia bateriei care nu poate fi prea mare, data fiind grafica utilizata.

Microsoft a prezentat si primul laptop sub brand propriu, Surface Book, care cantareste 700 de grame, are 7,7 mm grosime, touch-screen-ul poate fi separat de tastatura, iar lansarea va fi la final de octombrie, cu pretul de 1.499 dolari.

Compania a prezentat si doua telefoane: Lumia 950 cu ecran de 5,2 inci si Lumia 950 XL, de 5,7 inci. Au camere de 20 MP, 32 GB stocare si permit filmarile in format 4K. Vor fi disponibile din noiembrie, cu preturi de 549, respectiv 649 dolari in SUA.

Compania a prezentat si noua generatie a celebrei sale tablete Surface Pro care costa 899 dolari, va fi lansata in octombrie in SUA si vine cu o serie de imbunatatiri la ecran si la ergonomia tastaturii.

Si bratara de fitness - Microsoft Band - a ajuns la a doua generatie, avand acum 11 senzori, inclusiv barometru pentru masurarea altitudinii. Pretul este de 249 dolari.