​Dell a anuntat ca a ajuns la un acord si va cumpara cu 67 miliarde dolari compania specializata in stocarea datelor EMC Corporation, parafand cea mai mare tranzactie realizata intre doua companii de tehnologie. Daca cele dpua parti vor obtine toate aprobarile, tranzactia va fi completata intre mai si octombrie 2016.

EMCFoto: Flickr

Michael Dell a cautat noi domenii in care sa-si extinda compania, dincolo de piata PC-urilor, care este in scadere. Marele pariu tine de stocarea si gestionarea datelor.

EMC are afaceri anuale de 24 miliarde dolari si efectivele pe plan mondial sunt de 70.000 de angajati.

Compania are sediul in statul american Massachusetts, s-a infiintat in 1979 si este condusa din 2011 de Joe Tucci. EMC furnizeaza servicii de stocare a datelor, virtualizare, analiza si alte produse de cloud computing ce permit clientilor companii sa stocheze, gestioneze, protejeze si sa analizeze cantitati mari de date.

Michael Dell va fi seful celor doua companii combinate, din tranzactie urmand sa rezulte cea mai mare companie privata integrata (end to end) de tehnologie. Dell, fiind o companie mai mica decat EMC, se va imprumuta de la mai multe institutii pentru a realiza tranzactia.

Miscarea este considerata ca fiind una foarte curajoasa din partea Dell care va ajunge sa concureze cu giganti precum IBM sau HP e o piata uriasa.

Tranzactia a fost aprobata de board-ul EMC care le recomanda actionarilor sa faca acelasi lucru.

Michael Dell a preluat impreuna cu fondul de investitii Silver Lake controlul asupra corporatiei Dell pe care a delistat-o. Scopul a fost ca Dell sa aiba timp si libertate sa se detaseze de segmentul stagnant al computerelor si sa se orienteze catre sectoare care cresc puternic. Acum, prin preluarea EMC pentru a suma uimitoare, Dell pariaza pe piata stocarii datelor si se adreseaza celor mai mari companii, cu solutii complete.

Dell si EMC devin un fel de "one stop shop" pentru companii, un loc unde acestea gasesc o gama completa de servicii, gandirea fiind ca o astfel de miscare ar putea ajuta si vanzarile de servere Dell.

Pariul este insa riscant fiindca cele doua companii gigantice au decis sa fuzioneze in aceste vremuri in care unele mari companii de tehnologie aleg sa se scindeze in ideea ca business-uri mai mici se pot adapta mai repede nevoilor pietei,

VMware, compania de software de viirtualizare controlata de EMC, va ramane indepedenta si se va mentine pe Bursa.

Tranzactia va fi finantata de mai multe fonduri de investitii: MSD Partners, Silver Lake si compania de investitii Temasek din Singapore. Se estimeaza ca Dell va imprumuta 40 de miliarde de dolari.