Un tribunal austriac a declarat miercuri drept admisibila "cu titlu individual" o plangere a juristului austriac Max Schrems impotriva retelei sociale Facebook, deschizand astfel calea unui prim proces civil in privinta utilizarii datelor personale, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea de apel din Viena a contrazis astfel decizia unui tribunal sesizat in prima instanta, care apreciase ca plangerea este inadmisibila in forma sa si s-a declarat incompetent pe fond.

Schrems, angajat de mai multi ani intr-o lupta cu Facebook pe subiectul protectiei datelor personale, a depus in fata justitiei austriece un recurs colectiv din partea a 25.000 de utilizatori din intreaga lume, in august 2014.

Curtea de apel a decis insa ca plangerea lui Schrems este admisibila doar cu titlu individual, subliniind ca admisibilitatea in cazul unui recurs colectiv tine de competenta Curtii Supreme.

In decizia din iulie, tribunalul de prima instanta a apreciat ca plangerea nu este admisibila deoarece petentul s-a folosit "profesional" de contul sau de Facebook si nu poate fi considerat un utilizator simplu. Acest argument a fost respins in apel.

Schrems a reportat un prim succes impotriva gigantului american la inceputul lui octombrie, cand Curtea de Justitie a UE a declarat "invalid" cadrul juridic care reglementeaza transferul datelor personale din UE spre SUA.