Gigantul rus de tehnologie Yandex a anuntat ca va lansa in noiembrie un serviciu de stiri scurte ce vor fi redactate de algoritmi informatici, nu de oameni, informeaza AFP. Subiectele abordate vor fi simple pentru inceput - meteo si traficul rutier - insa va urma o diversificare. Este o tendinta in industria media sa se recurga la software, Associated Press anuntand anul trecut ca unele stiri financiare simple pot fi redactete de soft. In Rusia agentia Interfax testeaza astfel de mecanisme.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un purtator de cuvant al Yandex, cel mai mare motor de cautare din Rusia, spune ca serviciul este "un prototip al agentiei de presa a viitorului".

Yandex incepe cu mici texte despre starea vremii, despre situatia din trafic si despre ce cauta oamenii pe internet in Rusia si pe plan mondial.

Vor fi generate mici articole care sa fie destinate diverselor redactii, dar si grafice care sa fie utilizate de televiziuni. Serviciul va fi lansat in noiembrie si temele vor fi diversificate pe parcurs.

Un numar tot mai mare de experiente de acest tip - cu texte scrie de "roboti" si nu de oameni - au fost lansate in ultimii ani, existand si programe care pot scrie texte pornind de la o serie de informatii sau pot face rezumatul unui text extrem de lung.