Facebook a aprobat, in perioada ianuarie-iulie 2015, doar 28% din solicitarile de informatii venite din partea autoritatilor statului roman, potrivit ultimului raport al companiei privind solicitarile guvernamentale. In acelasi document se arata ca Romania a depus 25 de cereri de informatii prin care a solicitat acces la conturile a 70 de utilizatori. Raportul mai arata ca in aceeasi perioada au fost avizate doua solicitari de suspendare a accesului la continut la cererea Oficiului National pentru Jocuri de Noroc.

HotNews.roFoto: Hotnews

Facebook sustine ca refuza sa ofere informatii autoritatilor daca constanta ca solicitarile acestora sunt lipsite de legitimitate sau sunt "prea generale sau prea vagi".

"Verificam fiecare solicitare primita pentru a ne asigura ca este intemeiata din punct de vedere legal. Solicitam autoritatilor sa furnizeze o descriere detaliata a temeiului juridic si faptic pentru solicitarea lor, si refuzam sa ne implicam daca descoperim ca exista deficiente din punct de vedere juridic sau solicitari de informatii care sunt prea generale sau prea vagi. Chiar daca observam ca legile locale ar autoriza divulgarea informatiilor, deseori nu comunicam decat informatiile de baza ale abonatilor.", se arata intr-o pagina explicativa a raportului publicat de compania americana.

Cererile guvernamentale la nivel global pentru date legate de conturi au crescut la nivel global cu 18% in doar 6 luni, de la 35.051 de cereri, la 41.214 cereri. De asemenea, cantitatea de continut retrictionat s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului precedent.