￯Microsoft a anuntat primul update major pentru noul sistem de operare Windows 10, actualizare gandita sa imbunatateasca mai multe lucruri, cum ar fi asistentul vocal Cortana, browserul Edge si integrarea lor. Compania a introdus si noi servicii pentru clientii business. Windows 10 a fost lansat in vara si acum se gaseste pe mai bine de 100 de miliioane de dispoztive pe plan mondial.

Windows 10Foto: blogs.windows.com

Conform datelor StatCounter, Windows 10 are o cota de 8% pe piata romaneasca in segmentul desktop, in timp ce Windows 7 are 35%, iar XP, 14%.

Microsoft a dat gres cu Windows 8 a carui rata de adoptie a fost mult sub asteptari. Prin versiunea 10 compania spune ca lucrurile stau cu totul altfel. Butonul de Start nu doar ca NU dispare, ci poate fi extins pe tot ecranul, daca userul doreste asta, iar pe versiunea de PC debuteaza si asistentul audio Cortana, un fel de Siri al Microsoft.

Ce spune Terry Myerson, vicepresedinte executiv, divizia Windows si Dispozitive (Windows and Devices Group) despre nou update ,

Astazi am ajuns la un moment important, intrucat primul Update Major de Windows 10 este acum disponibil pentru PC-uri si tablete. Cu acest update vin imbunatatiri complexe legate de platforma si experienta, inclusiv cele generate de mii de parteneri care si-au updatat driverele si aplicatiile pentru a asigura o compatibilitate foarte buna cu Windows 10. Windows 10 incepe de asemenea implementarea pentru XBOX One si, in curand, si pentru telefoanele mobile selectionate.

Cel mai important este ca, odata cu acest update gratuit, am ajuns la un nivel de maturitate al platformei la care putem recomanda cu toata increderea implementarea Windows 10 in toate organizatiile.

Optimizarile legate de experienta in utilizare aduse de acest Update includ:

Performanta in sarcinile de zi cu zi, timpul de boot fiind cu aproape 30% mai scurt decat la Windows 7, pe acelasi dispozitiv

Legat de Cortana, se poate folosi un pen (instrument de scris) pentru a efectua adnotari in Cortana Notebook, iar Cortana va recunoaste numarul de telefon, adresa de email si chiar adresa fizica pentru a ajuta la setarea de reminder-e. Cortana poate fi utilizata acum si pentru a tine evidenta evenimentelor personale si a rezervarilor la film, trimitand remindere utile legate de locul unde trebuie sa ajungi si cum sa faci pentru a ajunge la timp, plus optiunea de a rezerva o masina si de a localiza via Uber. Suntem incantati sa anuntam disponibilitatea Cortana pentru Japonia, Australia, Canada si India (in engleza) cu functionalitati si experiente particularizate pentru fiecare dintre aceste piete.

Microsoft Edge ofera performanta si securitate imbunatatite, alaturi de un tab de previzualizare, care iti permite sa treci pe deasupra tab-urilor si sa ai o vizualizare asupra continutului paginilor respective fara a fi nevoie sa le deschizi efectiv si fara a parasi pagina de web pe care te afli deja. Microsoft Edge se sincronizeaza acum si cu Facebook, dar si cu informatiile din Reading List pe toate dispozitivele, astfel incat poti reveni cu usurinta asupra informatiilor care te intereseaza cel mai mult. De asemenea, Cortana te va notifica asupra cupoanelor de reducere de la retailerii tai preferati cum ar fi Staples, Macys si Best Buy atunci cand faci cumparaturi folosind Microsoft Edge.

Acest update aduce imbunatatiri suplimentare in aplicatiile de Mail, Calendar, Photos, Groove, Xbox, Store, OneNote, Solitaire si multe altele!

Renasterea PC-ului in companii

Multe dintre calculatoarele utilizate in companii astazi trebuie sa faca fata unui mediu de lucru din ce in ce mai complex. In decursul ultimilor ani, asteptarile noastre de la dispozitive, dar si de la mediul de lucru, s-au schimbat. Utilizatorii vor dispozitive pe care sa le atinga, care sa le permita efectuarea de activitati cu caracter personal si profesional cu un software updatat in permanenta, care pur si simplu functioneaza si este sigur. Tot mai multi vor sa-si foloseasca propriile echipamente la birou, impreuna cu aplicatiile familiare.

Profesionistii IT stiu ca pot oferi mai mult. Cu primul Update major la Windows 10, le dam instrumentele prin care pot face acest lucru, oferind prima platforma care asigura consistenta utilizarii pe toate tipurile de dispozitive, facand posibila atat administrarea echipamentelor care apartin organizatiei, cat si pe cea a celor aduse de utilizatori. Windows 10 ruleaza deja pe mai mult de 110 milioane de dispozitive, inclusiv 12 milioane de calculatoare de business si este compatibil cu aplicatii mai vechi, raspunzand in acelasi timp nevoilor ridicate de un mediu de lucru modern.

Simplificarea eforturilor IT

Astazi introducem doua tipuri de servicii gratuite, concepute pentru IT in scopul adaptarii mediului modern de lucru la complexitatea de business curenta, mentinand controlul si livrand servicii de calitate:

Windows Update for Business ofera departamentului IT controlul asupra modului de implementare a update-urilor in organizatiile pe care le administreaza, asigurandu-se ca dispozitivele sunt la zi si nevoile de securitate sunt acoperite, la un cost redus de management. Functionalitatile includ setarea de grupuri de dispozitive cu implementare fazata si scalarea implementarilor in contextul optimizarii infrastructurii de retea.

Windows Store for Business ofera departamentului IT un mod flexibil de a gasi, achizitiona, administra si distribui aplicatii pe echipamentele cu Windows 10 atat aplicatii din Windows Store cat si aplicatii personalizate de business. Organizatiile isi pot alege metoda preferata de distributie, fie atribuind direct aplicatiile, fie publicand aplicatiile in magazinul privat de aplicatii (Private Store) sau conectandu-le cu solutiile de management de infrastructura.

Optiuni de administrare a dispozitivelor in mediul de lucru modern

Update-ul de astazi introduce 2 noi capabilitati proiectate pentru departamentul IT astfel incat utilizatorii sa foloseasca echipamentele in mod eficient si sigur:

Mobile Device management ofera departamentului IT intreaga functionalitate de Enterprise Mobility Management pentru a administra intreaga familie de dispozitive cu Windows, inclusiv PC-uri, tablete, telefoane si echipamente IoT. Windows 10 este singura platforma care poate gestiona scenariile de BYOD (bring your own device), de la dispozitive la aplicatii si pana la datele de pe acele dispozitive intr-un mod sigur si securizat. Si, bineinteles, Windows 10 este compatibil integral cu solutiile existente de management al infrastructurii folosite pentru PC-uri, oferind IT-ului controlul asupra legaturii intre cele doua capabilitati.

Azure Active Directory Join ofera posibilitatea administratorului IT sa aiba un singur serviciu director, permitand utilizatorilor sa foloseasca un singur login si asigura transferul securizat al setarilor de Windows si de date pe toate dispozitivele cu Windows 10. AAD Join permite practic pregatirea oricarui dispozitiv pentru uzul in mediul Enterprise cu cateva click-uri efectuate de oricine din organizatie.

Securitate sporita

In fiecare saptamana citim cate o stire despre probleme majore legate de date care afecteaza productivitatea organizatiilor, increderea clientilor si au impact real asupra afacerii. Stim ca aceste incidente sunt detectate tarziu, de obicei la mai mult de 200 de zile de la producere si vedem costul imens pe care-l presupun. Expertii din industrie estimeaza ca pana la finele anului vor exista peste doua milioane de aplicatii de tip malware. Am conceput Windows 10 ca sa ne protejam clientii de aceste amenintari ale erei moderne si continuam sa securizam Windows 10 pentru a fi platforma de maxima incredere, adaugand functionalitati precum:

Credential Guard protejeaza credentialele intr-un mediu care foloseste virtualizarea hardware si previne cunoscutul pass the hash, cauza celor mai multe amenintari de securitate

Device Guard utilizeaza Trusted Boot pentru preveni instalarea de cod malware, un real ajutor in securizarea dispozitivelor companiei

Windows Hello le permite utilizatorilor sa-si ia adio de la parole cu ajutorul instrumentelor biometrice de tip enterprise, care includ recunoasterea faciala si a amprentelor

Windows Defender serviciul nostru gratuit anti-malware care protejeaza aproape 300 de milioane de dispozitive Windows zilnic

In curand, Enterprise Data Protection (EDP) va permite protejarea datelor organizatiilor prin separarea si consolidarea datelor companiei fata de datele personale. Acest instrument se afla in prezent in teste cu o serie de companii-client, iar curand functionalitatea EDP va deveni disponibila pentru utilizatorii inscrisi in Windows Insider. Windows 10 reprezinta cea mai solida optiune in ceea ce priveste securitatea afacerii dvs.

Tot ca parte a update-ului de azi, acordam clientilor enterprise optiunea de oprire a datelor de telemetrie. Recomandarea noastra puternica este de a nu opta pentru acest scenariu, intrucat aceste date ne ajuta sa oferim o experienta sigura, de incredere si personalizata. Vom continua sa lucram cu experti externi si vom incorpora feedback-ul primit pe acest subiect important.