APDETIC anunta lansarea Coalitiei Skills 4 IT, platforma care activeaza in cadrul The Grand Coalition for Digital Jobs, o initiativa a Comisiei Europene din 2013 dezvoltata in scopul solutionarii deficitului de competente digitale si ocuparii miilor de locuri de munca vacante in sectorul ITC.

Initiativa Comisiei Europene a pornit de la constatarea decalajului existent intre nevoile economiei digitale, pe de o parte, si competentele si capacitatile fortei de munca actuale din statele membre, pe de alta parte. Asa cum se evidentiaza in Manifestul competentelor digitale (www.asociatiait.ro) in ciuda faptului ca nivelul somajului in randul tineretului european atinge cota de 22%, angajatorii afirma ca nu gasesc candidati pentru locurile de munca vacante care necesita competente digitale. Iar acest decalaj intre cerere si oferta de forta de munca specializata tinde sa se acutizeze, la orizontul anului 2020 estimandu-se un deficit de circa 850.000 specialisti la nivel european.

Si in Romania, numarul de locuri de munca ce implica competente digitale cerute si disponibile pe piata este net superior ofertei. Cei 7.000 de absolventi de facultati de profil nu acopera nevoile anuale ale angajatorilor din sectorul ITC, care depasesc usor 15.000. Avand in vedere dinamica sectorului ITC in Romania, cererea de cadre in acest domeniu va cunoaste noi cote in urmatorii ani.

APDETIC coordoneaza in Romania inca din 2010 campaniile europene eSkills for jobs si Watify - Stimulating digital entrepreneurship. Aceste campanii isi propun sa informeze si sa constientizeze tinerii, intreprinzatorii, start-up-urile asupra multiplelor oportunitati pe care le ofera tehnologia digitala. Intre activitatile derulate in cadrul acestor campanii s-au inscris conferinte, seminarii, vizite la companii de IT, concursuri online, tabere cu profil IT, elaborarea de ghiduri pentru utilizatorii de internet.

Coalitia locala Skills 4IT are un plan de actiune validat de Comisia Europeana care include o gama larga de activitati: programe de training, de mentoring, publicatii electronice, concursuri de programare, evenimente publice pe care APDETIC urmeaza sa le deruleze impreuna cu partenerii sai (MEN, MSI, ORDA, Cisco, UPIR, ANBPR, JARO, Scoala informala de IT etc.).

Coalitia este o platforma deschisa tuturor actorilor implicati in activitati educationale si formative bazate pe tehnologia informatiei, cum ar fi institutii de invatamant, companii din sectorul ITC, organizatii non- guvernamentale, care au initiative si programe destinate pregatirii fortei de munca adaptate nevoilor economiei digitale.