​Wikipedia a anuntat ca se va folosi de un software care va depista automat editarile de calitate indoielnica din articole, relateaza BBC. Pe Wikipedia se fac zilnic jumatate de milion de editari, astfel ca e foarte greu ca procedeul sa fie gestionat de oameni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Editorii, dar si utilizatorii obisnuiti, vor putea verifica rapid daca o modificare propusa este utila sau face rau articolului.

Soft-ul se numeste Objective Revision Evaluation Service si a fost gandit sa determine calitatea unei editari, in functie de limbaj si de contextul schimbarii.

Wikipedia a incercat sa automatizeze prin software diverse procese, insa nu intotdeauna a avut feedback pozitiv. De data aceasta "tool-ul" introdus nu e gandit sa verifice daca informatia inserata este adevarata sau nu, ci se refera doar la calitatea modificarii.

Wikipedia este unul dintre cele mai populare site-uri web si a devenit o referinta. Nu lipsesc articolele extrem de controversate, cum ar fi cele despre conflictul israeliano-palestianan, dar nici cele extrem de des editate (articolul despre George W Bush are 45.000 de editari)

Intr-un ritm de 300 de cuvinte pe minut ar dura 19 ani citirea tuturor articolelor din versiunea engleza, iar numarul de cuvinte se apropie de 3 miliarde. Lunar, numarul de editori ce completeaza diverse articole este de 160.000.

Wikipedia a ajuns in 2006 la articolul cu numarul un milion, iar la trei milioane, in 2009. Acum s-a ajuns la 5 milioane, insa cei de la Wikipedia spun ca mai este foarte mult de lucru, fiindca extrem de multe articole sunt scurte, incomplete. In plus, la unele articole lipseste echilibrul, predominand perspectiva vest-europeana.