Vanzarile de tablete isi continua hotarat declinul, insa piata se va schimba mult in urmatorii patru ani, arata un studiu IDC care estimeaza ca segmentul tabletelor cu ecrane de peste 9 inci va creste consistent. Se vor vinde bine modelele 2 in 1, cu tastatura detasabila, iar o nisa promitatoare va fi cea a tabletelor cu ecrane uriase, precum iPad Pro, cred cei de la IDC. Anul acesta IDC estimeaza ca se vor livra pe plan mondial 211 milioane de tablete si dispozitive 2 in 1.

TableteFoto: msit asia

Astfel, IDC arata ca, daca anul trecut tabletele cu ecrane de 7-9 inci au avut 64% din piata, ponderea au urma sa ajunga la numai 43% in 2019. Pe de alta parte, ponderea tabletelor cu ecrane in intervalul 9-13 inci va ajunge de la 36% anul trecut, la 55% in 2019.

In ultimii ani au fost foarte populare tabletele de 7 inci, mai ales ca au aparut multe modele, chiar si la sub 100 de dolari, Foarte multi au cumparat si o buna parte dintre ei au fost dezamagiti de achizitii si au folosit tabletele mai putin decat se asteptau. Asa se explica si faptul ca vanzarile mondiale de tablete scad in fiecare trimestru, multi dintre clienti neavand de ce sa isi innoiasca tabletele.

Si segmentul smartphone-urilor mari a "muscat" puternic din piata tableteleor, multi preferand un smartphone mare de 5,2-5,7 inci in locul unei tablete de 7 inci cu specificatii inferioare.

Piata tabletelor va fi insa salvata de dispozitivele 2 in 1, asa numitele hibride la care tastatura se poate detasa. Acestea sunt mai apropiate de laptop-uri ca si functionalitati si IDC estimeaza ca Windows va fi principalul castigator pe piata tabletelor, cota acestui sistem de operare urmand sa urce de la 5%, la 18% daca luam in considerare vanzarile tabletelor clasice cumulate cu cele 2 in 1.

Cei de la IDC spun ca livrarile de dispozitivw 2 in 1 aproape ca se vor dubla in anul urmator, mai ales ca apar si modele ieftine, de sub 100 de dolari.

Interesant e ca IDC estimeaza ca va creste puternic si segmentul tabletelor cu ecran foarte mare, de peste 13 inci, acestea urmand sa aiba in 2019 doua procente din piata. Aceste tablete foarte mari nu au cum sa inlocuiasca laptop-urile clasice fiindca sunt mult mai scumpe

Anul acesta sistemul Android va avea 67% din piata tabletelor, in timp ce peste cativa ani cota va scadea cu zece puncte procentuale.