​Parlamentul European, Consiliul UE si Comisia Europeana au cazut de acordul asupra primului pachet legislativ comun la nivelul Uniunii pe domeniul securitatii cibernetice, legile fiind prezentate ca un moment de referinta. Marile companii de tehnologie vor fi obligate sa raporteze autoritatilor nationale cand sistemele le-au fost atacate si pot fi sanctionate daca nu comunica. Nu au fost agreate toate detaliile, insa este un prim pas. Estimarile agentiei europene Enisa arata ca, din cauza breselor de securitate, pierderile anuale sunt intre 260 so 340 miliarde euro.

Acordul a fost parafat dupa cinci ore de negocieri intre Parlamentul European si reprezentantii tarilor UE, fiind un raspuns la amenintarile cibernetice care sunt, de la zi la zi, tot mai mari.

Directiva, numita Network and Information Security, obliga companiile din domenii precum transport, energie, sanatate si finante sa raporteze cand au fost victima unui atac informatic. Unor reguli mai putin stringente trebuie sa se supuna companiile ce opereaza aeroporturi si instalatii petroliere.

Masura inseamna ca giganti tehnologici precum Google, Amazon eBay si Cisco, dar si Facebook, vor fi obligati sa raporteze incidentele grave de securitate autoritatilor nationale, acestea putand sa le amendeze daca nu se conformeaza.

Directiva obliga statele UE sa colaboreze mai mult si sa impartaseasca informatii despre amenintari informatice.

"Internetul nu are granite - iar daca o tara are o problema se va propaga un efect de domino in restul Europei. De aceea avem nevoie de solutii comune la nivelul UE. Acordul este un pas important in aceasta directie", spune Andrus Ansip, seful CE pentru politici digitale.

Dupa acest acord politic, textul legii va trebui sa fie aprobat formal de Parlamentul European si de Consiliul UE, estimarea fiind ca votul in PE va avea loc in primavara lui 2016. Dupa ce va fi publicat in Jurnalul oficial al UE, va intra in vigoare. Statele membre vor avea 21 de luni sa implementeze directiva in legile nationale si alte opt luni sa numeasca operatorii de servicii esentiale.