​Dronele devin tot mai diverse si arata ca nu sunt doar amuzante, ci si utile, dispozitivele de realitate virtuala sunt in fata unor anunturi importante, iar sectorul auto va fi (din nou) transformat de tehnologii ce pun accent pe siguranta si lasa tot mai putine in seama soferului. Luni incepe editia 2016 a targului CES din Las Vegas unde robotii vor fi mai bine reprezentati ca oricand, iar casa "inteligenta" va fi mai usor de controlat cu ajutorul diverselor obiecte ce se conecteaza la internet.

La targul CES Las VegasFoto: cesweb.org

Anul trecut la targul CES Las Vegas au fost 176.000 de vizitatori, minimul ultimilor ani fiind in 2009 cand doar 113.00 de persoane au venit in expozitie. Interesant este ca pentru editia de anul acesta, care se tine intre 4 si 9 ianuarie, se doreste ca numarul celor care vor intra sa fie mai mic ca anul trecut, fiind vorba de un eveniment de business unde primeaza calitatea, nu cantitatea.

Vor fi 3.000 de companii, dar ca de obicei nu vor participa giganti precum Apple, Microsoft sau Amazon.

CES Las Vegas nu se remarca prin lansarea unui numar foarte mare de produse spectaculoase, ci este un targ de business unde se tin foarte multe discutii comerciale si se parafeaza intelegeri legate de distributie.

Suprafata expozitionala a crescut cu 10%, insa marile companii, spre exemplu Samsung si Sony, nu vor insista pe lansarea unor concepte care sa uimeasca, ci vor bate moneda pe lucruri practice si foarte posibil pe noi servicii care vor ajunge foarte curand in piata.

Dronele vor fi puternic reprezentate si peste 100 de noi modele vor fi lansate. Se estimeaza ca anul trecut in SUA s-au vandut peste un milion de drone, iar numarul va creste enorm. Vor fi lansate diverse drone, de la unele invelite intr-o "husa" de plastic care sa protejeze trecatorii in caz ca drona cade, pana la mini-elicoptere capabile sa navigheze in interiorul cladirilor, evitand obstacolele.

Este foarte posibil ca celebra companie GoPro sa lanseze prima sa drona, gadget anuntat de curand si care ar putea ajuta mult afacerile companiei care vinde camere de actiune. Ca si tendinta, comerciantii de drone insista pe faptul ca dronele sunt cu adevarat utile si nu sunt doar jucariile unor pasionati.

Dispozitivele de realitate virtuala vor beneficia si ele de mediatizare la CES. Tot mai multe aplicatii au aparut, iar o serie de ochelari, dintre care cei mai ieftini sunt Google Cardboard, au facut ca acest nou concept sa devina cunoscut. Acum, e de asteptat ca Facebook sa anunte cat va costa Oculus Rift si cand va ajunge in piata. HTC ar trebui sa prezinte o versiune de serie a dispozitivului sau de realitate virtuala, iar Sony ar putea veni cu o noutate in domeniu.

Robotii vor fi o categorie "rasfatata" deoarece spatiul expozitional dedicat creste cu 70% fata de anul trecut. Firmele prezente vor incerca sa arate ca robotii pot fi utili in viata de zi cu zi si ca sunt foarte aproape de lansarea comerciala. De exemplu va fi prezentat un robot care poate ajuta copii cu autism. Ca si tendinta, robotii nu vor mai fi priviti ca niste jucarii simaptice, companiile insistand pe faptul ca pot fi de un real ajutor, mai ales ca gradul lor de inteligenta artificiala creste, astfel ca pot "intelege" mai bine ce se intampla in jurul lor si pot raspunde cu mare acuratete la comenzi.

Dispozitivele purtabile nu mai pot fi ignorate la niciun mare targ de tehnologie, cu atat mai putin in Las Vegas. E de asteptat ca liderul pietei, Fitbit, sa faca un anunt important, iar alte surse indica faptul ca Huawei ar putea lansa un ceas gandit in special pentru publicul feminin.

La aceasta categorie se pot afirma mici startup-uri care vin cu tehnologii interesante. Vor fi prezentate dispoziitve ce masoara rapid nivelul hemoglobinei din sange, dar si altele care ajuta femeile insarcinate sa monitorizeze evolutia fatului. Vor fi la stand-uri si dispozitive purtabile dedicate cainilor, pentru stapanii care vor sa stie cu precizie cat au "zburdat" patrupedele.

Automobilele sunt tot mai bine reprezentate, iar acest lucru este normal pentru ca in masini ajunge tot mai multa tehnologie. Este posibil ca Ford si Google sa anunte planuri despre o masina autonoma, insa anunturi legate de tehnologii vor veni si de la General Motors, Toyota, Volkswagen sau BMW. E de asteptat sa se puna accent nu pe tehnologiile legate de divertismentul in masina, ci pe cele de siguranta, astfel ca vor fi prezentate noi sisteme performante care sa ajute soferii sa evite accidentele. Este asteptat si un anunt din partea unui startup misterios numit Faraday Future care promite o solutie care va "redefini viitorul mobilitatii".

Si la televizoare vor exista noutati din partea marilor jucatori Samsung si LG, marea intrebare fiind daca vor fi prezentate noi concepte ultra-flexibile. Tot mai multe companii vor lansa televizoare OLED, standardul HDR va fi si el tot mai prezent, iar ponderea companiilor chineze este in crestere semnificativa.

O sectiune care e tot mai importanta de la an la an este Smart Home, casa "inteligenta" in care tot mai multe dispozitive se pot conecta la internet si comunica atat intre ele, cat si cu proprietarul. Acum trei-patru ani ideea de casa inteligenta parea de filme SF, insa lucrurile s-au schimbat si, spre exemplu, in Romania se vand becuri la care luminozitatea poate fi reglata cu ajutorul smartphone-ului sau tabletei si a unei aplicatii.

Samsung si LG au facut de curand anunturi menite sa simplifice controlarea diverselor accesorii smart, iar la CES vor fi prezentate noi sisteme inteligente, de la termostate si incuietori, pana la becuri si prize. Fata de anii trecuti, vor fi anuntate solutii de controlare mai usoara a lor, iar gradul de autonomie va creste, ceea ce inseamna ca dispozitivele vor "invata" mai rapid obiceiurile ocupantilor casei si vor putea anticipa mai bine dorintele oamenilor.

Se va insista si pe faptul ca aceste obeicte conectate din casa te pot ajuta sa economisesti energia sau sa iti tii casa in totala siguranta.

Surse: BBC, USA Today, AFP, New York Times