Expertii in securitate cibernetica au avertizat asupra atacurilor cibernetice ce pot ataca infrastructura in absolut orice loc de pe pamant, primul atac de acest gen avand loc in Ucraina, informeaza Radio Free Europe.

HotNews.roFoto: Hotnews

ESET, o firma de securitate software din Bratislava a declarat ca intreruperea curentului din Ucraina a fost din cauza unui atac cibernetic, un malware fiind cauza in acest caz.

Trend Micro si iSight Partners, companii americane, au confirmat dezvaluirile celor de la ESET.

"Aspectul alarmant a acestui atac este vectorul de infectie prin care a ajuns acest malware. Un mail cu un atasament periculos, ceva ce e chiar foarte simplu de facut. E alarmant ca a fost atat de simplu. " a declarat Robert Lipovsky, cercetator la ESET.

O companie de curent din Ucraina a realizat un raport prin care a aratat ca pe 23 decembrie jumatate din casele din regiunea Ivano-Frankivsk au ramas fara electricitate.

Un malware asemanator a afectat cel putin alte doua locuri din Ucraina, toate cele trei caderi de curent avand loc in acelasi timp.

Lipvoski a declarat ca mai multe autoritati din Ucraina au fost atacate de un malware numit BlackEnergy, descoperit in 2007, ce distruge functii ale calculatoarelor, inclusiv aceea de a porni.

Pana in acest moment, expertii in securitate cibernetica au declarat ca Black Energy a fost folosit pana acum pentru a spiona agentii de stiri, companii de electricitate si alte grupuri industriale. Sandworm, un grup sustinut de Moscova, este pana in acest moment suspect in cazul acestor atacuri.

"Este un precedent periculos." a declarat Edward Lucas, editor la The Economist si vice presedinte la Centrul de Analiza a Politicilor Europene.

Atacurile cibernetice au venit inainte ca politia din Ucraina sa acuze sabotarea unui pilon de electricitate distrus pe 31 decembrie.