Parolele cele mai previzibile de pe internet, de genul "1-2-3-4-5-6", nu s-au schimbat la nivel mondial din 2011, in pofida frecventelor avertismente referitoare la riscurile de piratare a conturilor de posta electronica sau bancare, releva un studiu publicat marti in SUA, informeaza Agerpres citand AFP.

InternetFoto: MorgueFile.com

Raportul anual al firmei americane de securitate informatica "SplashData", bazat pe datele a peste doua milioane de conturi ale caror informatii au fost dezvaluite ilegal pe internet, arata ca alte parole extrem de folosite si la fel de usor de ghicit de catre hackeri sunt "password" ("parola", in limba engleza) sau "qwerty" (primele cinci litere ale tastaturii din mai multe limbi). Un alt exemplu este "'1-2-3-4-5-6-7-8", utilizat pe site-urile care cer parole cu mai multe caractere pentru a face mai dificila decodarea acestora.

Dar o parola mai lunga nu este cu nimic mai buna din punctul de vedere al securitatii informatice atat timp cat nu face decat sa adauge caractere unei serii previzibile, atrag atentia specialistii de la SplashData pe un blog consacrat studiului lor.

Nici recurgerea la parole inspirate din numele unor celebritati nu este recomandata, acestea fiind usor de ghicit chiar si de piratii informatici mai putin versati, afirma presedintele director-general al firmei americane, Morgan Slain.

Fraudele pe internet s-au inmultit exponential in ultimii ani, fapt care a determinat mai multe firme sa renunte la clasicele parole in favoarea unor noi metode de verificare a identitatii cu ajutorul biometriei. Prin urmare, au devenit tot mai frecvente dispozitivele informatice care se pot accesa doar pe baza amprentelor digitale sau a recunoasterii fetei, mai precis a irisului, proprietarului. ¬