Retailer-ul Amazon, care a ajuns la 41.000 de angajati in Europa, isi va mari efectvele cu cateva mii de persoane anul acesta in toate cele 80 de puncte de lucru de pe continent, urmand sa faca angajari inclusiv la centrul de la Iasi. Pentru cel mai mare retailer online, Europa devine tot mai importanta si vanzarile sunt semnificative. Amazon are un centru de dezvoltare software deschis in 2005 la Iasi unde in prezent exista aproximativ 300 de angajati si peste 20 de posturi sunt scoase la concurs.

Un centru de distributie AmazonFoto: Amazon

Amazon spune ca anul trecut a angajat 10.000 de persoane in Europa si in acest an isi va mari efectivele cu cateva mii, pe specialitati legate de comunicare, limbi straine, digital media, distributie si servicii clienti. Compania are in Europa 80 de birouri corporae, centre de distributie, centre de suport, de dezvoltare si de date. De exemplu, in Marea Britanie vor fi angajati 2.500 de oameni, iar in Franta, cel putin 500.

Compania americana va angaja si ingineri de software la cele 12 centre de cercetare dezvoltare din Germania, Irlanda, Olanda, Polonia, Romania, Spania si Marea Britanie.

La Iasi se cauta mai ales ingineri de dezvoltare software, dar si specialisti in imaging, HR si in actualizarea catalogului de oferte. Se cauta pentru cateva job-uri si vorbitori de germana, spaniola, italiana sau portugheza.

Amazon spune ca a investit in Europa 15 miliarde euro din 2010 pana in prezent.

Amazon a avut vanzari record in Europa spre final de 2015 si aduce tot mai multe dintre serviciile premium care erau valabile doar in SUA. De exemplu, anul trecut compania a lansat in Londra serviciul premium care permite livrarea intr-o ora, urmand sa extinde in 2016 serviciul in mai multe orase.

In plus, la centrele de dezvoltare din Marea Britanie se lucreaza atat la un asistent bazat in cloud (stil Siri), cat si la viitoarele servicii de livrare cu dronele.

Amazon.com se numara printre companiile acuzate ca in Europa cauta sa plateasca taxe cat mai mici. In Germania, compania a fost criticata pe motiv ca si-ar forta angajatii sa lucreze peste limitele suportabilului.

Compania are venituri anuale de peste 80 miliarde dolari si mai bine de 220.000 de angajati in lume.