​Microsoft a cumparat cu 250 milioane dolari compania britanica SwiftKey care a dezvoltat una dintre cele mai populare aplicatii mobile de tastaturi virtuale. SwiftKey s-a infiintat in 2008 si se foloseste si de inteligenta artificiala pentru a prezice ce urmeaza sa tasteze utilizatorul. Aplicatia a fost cativa ani pe bani, insa din 2014 este gratuit de instalat, veniturile provenind din mici achizitii in interiorul aplicatiei, scrie Financial Times. Tehnologia SwiftKey este folosita si de fizicianul Stephen Hawking care se ajuta de ea cand vorbeste si cand creeaza prelegeri si articole stiintifice.

SwiftkeyFoto: SwiftKey

Aplicatia a fost fondata in 2008 de Jon Reynolds si Ben Medlock care erau suparati de faptul ca tastaturile telefoanelor erau greu de folosit. In 2010 s-a lansat pe Android si in 2014 pe App Store, compania strangand 20 milioane dolari. Pe Google Play aplicatia are un rating de 4,5 din 5, sunt disponibile peste 100 de limbi si business-ul a fost dezvoltat cu 20 milioane dolari finantare.

Compania are birouri in Londra, San Francisco si Seul, dar si echipe in China si India.

Echipa de la SwiftKey va fi integrata in divizia Microsoft Research si e de asteptat ca tehnologia companiei britanice sa fie integrata in sistemul Windows Mobile. Interesant este ca SwiftKey, desi are cifre mari de download-uri pe Android si App Store, nu are si versiune de Windows inca.

SwiftKey foloseste inteligenta artificiala pentru a prezice ce vrea user-ul sa tasteze si ar putea fi integrata cu noul asistent vocal Cortana de la Microsoft.

Desi aplicatia se gaseste pe mai bine de 300 milioane de terminale, are probleme de monetizare fiindca anul trecut a avut vanzari de numai 8,4 milioane lire sterline. Pana in 2014 aplicatia putea fi instalata doar contra cost, cu 4 dolari, insa din 2014 este gratuita, veniturile fiind generate de mici achizitii in aplicatie, cum ar fi temele si modurile de personalizare. Compania obtine venituri si de la Samsung si BlackBerry pentru faptul ca pe unele terminale este preinstalata.