Un articol de pe Buzzfeed a creat nebunie pe Twitter, zvonul fiind ca reteaua de socializare va afisa mesajele nu in ordfine invers cronologica, ci in functie de un algoritm care va da prioritate celor relevante. "Nu vrem ca Twitter sa devina un Facebook 2.0", a fost mesajul care a predominat in postarile insotite de hashtag-ul #RIPTwitter. Jack Dorsey, seful retelei, a tinut sa precizeze ca nu exista un plan de re-ordonare a mesajelor.

Jack Dorsey, CEO TwitterFoto: Captura YouTube

Multi dintre utilizatorii Twitter spun ca folosesc reteaua fiindca este mult diferita de Facebook unde algoritmi sofisticati decid ce vezi pe Newsfeed si ai tot mai putin control.

In aceste conditii, stirea cum ca Twitter va "pune la treaba" algoritmii pentru a afisa postarile cele mai relevante a suparat multa lume si sute de mii de mesaje au criticat vehement ideea, insotita de un hashtag care a devenit "viral": #RIPTwitter (Sa te odihnesti in pace, Twitter!). Teama multora este ca nu vor mai fi afisate decat mesajele de pe conturile cu foarte multi "followeri".

Jack Dorsey, CEO al companiei, a tinut sa linisteasca userii, spunand ca le va asculta parerile mereu si ca nu a existat vreun plan ca in aceasta saptamana sa fie re-ordonate mesajele.

Twitter are o mare problema: numarul de utilizatori nu prea mai creste, iar reteaua trebuie sa vina cu ceva nou care sa atraga si useri, dar sa convinga si companiile ca merita sa investeasca in publicitate, pe o retea care nu prea mai creste.

O analiza BBC vine insa cu o intrebare: ar trebui Twitter sa asculte mereu de vocea utilizatorilor? Au acestia mereu dreptate, nu cumva sunt mult prea rezistenti la schimbare? BBC vine cu un exemplu interesant: cand in 2006 Facebook a anuntat ceva numit Newsfeed, criticile au fost fara sfarsit. Acum, Facebookul ar fi de neimaginat fara Newsfeed.

Chiar si mult mai recent, in iulie 2014, Facebook anunta ca isi obliga toti userii mobili sa instaleze aplicatia Messenger pentru a face chat, pana atunci discutiile putand fi purtate si in aplicatia Facebook propriu-zisa. Acum, lumea s-a obisnuit si multora li se pare excelent faptul ca exista o aplicatie separata de chat.