Curtea de Apel din Paris a confirmat vineri competenta justitiei franceze de a judeca reteaua de socializare Facebook intr-o disputa u un utilizator, in conditiile in care compania gigant sustinea ca o astfel de competenta ii revine doar justitiei americane, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Instanta a confirmat o decizie luata in 5 martie 2015 de Inalta Curte de Justitie a Parisului care calificase drept "abuziva" clauza competentei exclusive, semnata ombligatoriu de catre toti utilizatorii Facebook, care desemneaza instantele din California, statul in care isi are sediul companie, drept autoritate unica abilitata sa transeze litigiile.

La originea litigiului se afla o plangere a unui profesor care acuza Facebook ca i-a inchis contul de Facebook in urma cu 5 ani pentru ca a postat o fotografie a picturii "Originea lumii", semnate de Gustave Courbet, in care apar organele sexuale feminine.

Problema responsabilitatii juridice a gigantilor de pe internet face obiectul unei dezbateri internationale, in special in ceea ce priveste diseminarea unor mesaje de ura sau a propagandei islamiste pe platformele lor.

In cadrul sedintei de judecata, avocata Facebook a cerut instantei sa constate incompetenta instantei franceze.

Aceasta a argumentat ca utilizatorul platformei de socializare a semnat conditiile generale de utilizare care prevad competenta exclusiva a tribunalului californian si a aratat ca utilizatorul nu poate fi considerat un consumator, aderarea la site fiind gratuita.

"Facebook utilizeaza toate chichitele legii pentru a evita sa fie judecat in Franta, unde numara 28 milioane de utilizatori. Compania se teme ca acest caz ar putea reprezenta un precedent", a afirmat in cadrul sedintei Stephane Cottineau, avocatul utilizatorului.