Primul balon Google ajuns in Sri Lanka in proiectul de internet de mare viteza s-a prabusit intr-o plantatie de ceai, scrie AFP, care citeaza surse din politie. Agentia de Comunicatii care gestioneaza proiectul in tara asiatica spune insa ca aterizarea a fost programata si controlata. Google a semnat in vara lui 2015 cu autoritatile din insula Sri Lanka prima intelegere pentru proiectul prin care baloane trimise in stratosfera vor furniza internet broadband pentru locuitorii micului stat din sudul Asiei.

-Foto: The Star (Malaezia)

Primul balon din flota de 14 care vor furniza internet utilizatorilor din Sri Lanka a ajuns in aceste zile deasupra insulei, iar urmatoarele doua ar trebui sa ajunga pana la sfarsitul acestei luni.

Insa acest prim balon a fost gasit miercuri noaptea de sateni intr-o plantatie de ceai din regiunea Gampola situata in centrul insulei. Oamenii au dus la sectia de politie ramasitele balonului si ale aparatelor electronice gasite.

Totusi, Agentia de IT&C din Sri Lanka (ICTA), care coordoneaza testele facute cu Google, a descris aterizarea ca fiind controlata si programata. Agentia nu a dat un raspuns la intrebarile AFP legate de ce au descoperit oamenii pe plantatie.

Flota de baloane ce urmeaza a furniza internet va avea 14 bucati. Google a imbunatatit materialul din care baloanele sunt facute si a facut astfel incat ele sa fie controlate mai usor.

Sri Lanka are 65.000 kmp si 21 de milioane de locuitori, statul asiatic fiind devastat de razboiul dintre minoritatea tamila si majoritatea singhaleza, conflict care s-a incheiat acum cinci ani.

Totusi, tehnologic vorbind Sri Lanka sta mult mai bine decat alte state din regiune, primele telefoanele mobile fiind functionale in 1989, iar conexiunile 3G, in 2004. Rata de penetrare a internetului este de sub 25%, astfel ca proeictul Google este binevenit.

Baloanele vor fi instalate la altitudinea de 19.000 de metri si fiecare dintre cele 14 baloane va furniza internet broadband pe cate o zona cu raza de 40 km. La aceste baloane vor avea acces si furnizorii locali de telefonie mobila.

In Sri Lanka sunt 3,3 milioane de conexiuni mobile la internet si 650.000 fixe.