​HTC a lansat la Barcelona versiunea pentru consumatori a castilor de realitate virtuala (VR) Vive, acestea urmand a ajunge la consumatori in aprilie, contra sumei de 799 dolari. Pretul nu este mic, mai ales ca dispozitivul trebuie legat la un computer performant care costa cam 1.000 de dolari. Vive este rodul unui parteneriat intre HTC si producatorul de jocuri Valve. Nu se vrea a fi un dispozitiv low-cost, ci unul sofisticat, cu grafica deosebita. Vive este mai reusit decat dispozitivele simple de VR fiindca nu produce atat de repede ameteala privitorilor.

HTC ViveFoto: HTC

HTC a prezentat doua versiuni prototip de Vive, insa pana acum nu anuntase pretul variantei pentru consumatori. Unii speculau ca va fi cam 1.000 de dolari, insa pretul anuntat, de aproape 800, este cu 200 dolari mai mare decat cel al castilor Oculus Rift. Precomenzile pentru Vive incep in 29 februarie, iar in aprilie dispozitivul ajunge la clientii din 24 de tari, in regiune fiind vizate Austria, Cehia si Polonia.

Fata de dispozitive simple precum Google Cardboard sau Samsung Gear VR, HTC se foloseste de un computer performant si vine cu o grafica net superioara. Cerintele grafice pentru computer nu sunt mici: GeForce GTX 970 sau AMD Radeon R9 290. Pentru un timp limitat vor fi disponibile doua jocuri gratuite de VR: Job Simulator: The 2050 Archives si Fantastic Contraption.

Vive este special fiindca are senzori care iti urmaresc miscarea prin camera, in timp ce la dispozitivele simple este urmarita doar miscarea capului.

Datorita senzorului, user-ul este avertizat cand se apropie de pereti sau de alte obiecte din camera, ceea ce ii da mai multa libertate de miscare in siguranta. Utilizatorul are in mana doua controlere pe care le foloseste in diverse aplicatii in care acesta isi vede mainile si le poate folosi. Spre exemplu, intr-un joc "western", utilizatorul va vedea prin Vive ca are in maini doua pistoale cu care poate impusca personaje din joc.

HTC a pierdut masiv cote de piata la telefoane, concurenta fiind dura, iar bugetele de marketing ale companiei au fost mici in comparatie cu rivalii. HTC mizeaza mult pe realitatea virtuala, dar pariul nu este sigur, date fiind costurile dispozitivului.