Londra este net superioara Bucurestiului la multe capitole, insa cand este vorba de stand de viata ale IT-istilor, capitala Romaniei are avantaje interesante. Londra este mai competitiva, proiectele cele mai importante sunt acolo si posibilitatile de a avansa sunt mai mari. Bucurestiul are insa de partea sa costurile de viata mult mai mici, ceea ce inseamna ca un IT-ist poate avea o viata excelenta, chiar si cu un salariu mult sub cel din Londra, noteaza ZDNet.

HotNews.roFoto: Hotnews

Daca in Bucuresti, un dezvoltator IT poate castiga in medie 1.700 euro/luna, in Londra acelasi om ar avea nevoie de un salariu de peste trei ori mai mare pentru a-si mentine aceleasi standarde de trai. In general, dezvoltatorii IT au intre 1.500 si 2.000 euro/luna in Bucuresti, cei care lucreaza la multinationale celebre (IBM si Oracle) putand castiga semnificativ peste acest nivel.

Insa, in Bucuresti iti poti inchiria o garsoniera cu 250 euro/luna in centru, ceea ce inseamna cu 85% mai putin decat chiria din centrul Londrei. Pentru cei care decid sa cumpere un apartament, pretul pe mp este de 20 de ori mai mare in centrul Londrei, fata de Bucuresti, in timp ce transportul in comun costa de zece ori mai putin in Bucuresti.

Preturile medii de consum sunt cu 60% mai mici in Romania decat in Regatul Unit.

Insa, Londra are avantaje de necontestat pe plan profesional. Marile companii au sediul acolo, cele mai mari proiecte sunt tot acolo si posibilitatile de a cunoaste cei mai importanti oameni din tehnologie sunt mult mai mari la Londra.

La Londra poti invata de la oameni mai pregatiti si mentalitatea este diferita, in sensul ca unele companii din Romania se grabesc sa lanseze produsul cat mai repede posibil si nu il testeaza suficient, in timp ce la Londra se pune mai mare accent pe teste complete.