​​Microsoft a anuntat ca ochelarili computerizati care genereaza imagini 3D ce se suprapun realitatii inconjuratoare vor ajunge incepand cu 30 martie la dezvoltatori, pretul urmand sa fie de 3.000 de dolari. Compania a anuntat in ianuarie 2015 ochelarii HoloLens de realitate augmentata, iar in aprilie si octombrie a facut demonstratii ale tehnologiei. Este unul dintre cele mai asteptate terminale, dat fiind ca este diferit fata de ce exista pe piata.

Microsoft HololensFoto: Microsoft

Este vorba de o editie gandita strict pentru dezvoltatorii care sa testeze capacitatile hardware si sa creeze aplicatii. Nu s-a anuntat data lansarii pentru consumatori.

"Ochelarii" Hololens au procesoare de imagine si genereaza holograme, imaginile 3D ale unor obiecte putand fi vazute in combinatie cu mediul din jurul utilizatorului, acest imagini putand fi controlate cu ajutorul mainilor, dar si cu ochiul. Spre exemplu, poti avea un mic castel virtual 3D pe masa din bucatarie si il poti misca sau ii poti schimba forma.

Ecranul este transparent, astfel ca utilizatorul vede si ce e in jurul sau spre desoebire de ochelarii de realitate virtuala la care nu vezi nimic in jur. Tocmai de aceea, Microsoft foloseste termenul de "mixed reality", adica "realitate combinata" , un amestec intre lumea reala din jur si "realitatea augmentata", prezenta in forme simple in diverse aplicatii de smartphone.

"Hologramele pot deveni o parte a vietii noastre cotidiene", spunea in ianuarie 2015, Alex Kipman, seful proiectului Windows Holographic. Microsoft spune ca dezvoltatorii pot construi obiecte virtuale intr-un spatiu 3D, obiecte care se vor comporta ca si cele reale cand interactionezi cu ele. Aceste obiecte pot deveni 100% reale in viitor, utilizatorii putand sa le printeze la imprimanta 3D.

Compania spune ca "ochelarii" vor putea fi folositi si la proiecte educationale, dar ar putea fi o unealta utila si pentru arhitecti, putand fi vizualizate machete 3D. Pentru succesul comercial se va insista pe partea de jocuri insa, fiindca este un segment spectaculos care genereaza vanzari si interes.

Un atuu tine de faptul ca acest dispozitiv este autonom in functionare, are procesoare video, are propria unitate de sunet si nu depinde de smartphone sau PC. O mare necunoscuta este autonomia bateriei care nu poate fi prea mare, data fiind grafica utilizata.