IT-istii de la Palo Alto Networks spun ca este prima oara cand ransomware-ul afecteaza utilizatori de Mac. Acest tip de amenintare era intalnit doar pe Windows, dar numarul de atacuri a crescut fiindca se obtin bani. Daca la o firma mica, infractorii pot obtine cateva sute de dolari de la cei santajati, la companiile mari un atac poate aduce sute de mii sau milioane de dolari, daca datele criptate sunt esentiale pentru functionarea entitatii respective.

HotNews.roFoto: Hotnews

Malware-ul se numeste KeRangers si a fost ascuns intr-un client de BitTorrent numit Transmission, program care permite user-ilor sa descarce si sa distribuie fisiere BitTorrent catre computerele altor utilizatori. Malware-ul este programat sa cripteze fisierele la trei zile dupa prima infectare.

Cei de la Apple spun ca au luat masuri de prevenire, revocand certificatul digital al unui dezvoltator care a permis soft-ului malitios sa se instaleze pe computere.

Mac-urile sunt mult mai sigure in fata amenintarilor informatice, insa in ultimii ani tot mai multi infractori informatici lanseaza atacuri impotriva computerelor Apple, fiindca exista ideea ca posesorii acestor computere au venituri peste medie.

Surse: The Guardian, BBC