Anul acesta se vor vinde in total 110 milioane de dispozitive purtabile in lume, dintre care 28 de milioane sunt ceasuri inteligente, arata datele IDC care estimeaza evolutia acestor piete in urmatorii cinci ani. In 2020 se vor vinde in lume peste 230 milioane de dispozitive purtabile, smartwatch-urile urmand sa treaca de 82 milioane unitati, estimeaza IDC. Ceasul Apple are jumatate din piata, insa ponderea lui va scadea cu peste 10 procente in urmatiorii ani, astfel ca sistemul Android Wear se va apropia mult ca volume de WatchOS.

Livrarile de smartwatch-uri 2016-2020Foto: IDC

Anul trecut s-au vandut 79,6 milioane de dispozitive purtabile, inclusiv bratari pentru sport, ceasuri inteligente, dar si diverse alte mini-computere "la purtator". Anul acesta se vor vinde 110 milioane unitati, estimeaza IDC, pragul de 200 milioane unitati urmand sa fie depasit in 2019.

Smartwatch-urile isi vor gasi 28,3 milioane de clienti anul acesta, din care 49% vor alege Apple Watch, o cincime isi vor lua ceasuri cu Android Wear si 11% vor alege Tizen de la Samsung.

Ceasurile inteligente vor semana tot mai mult cu ceasurile clasice, interfetele vor fi tot mai prietenoase, dispozitivele se vor conecta cu tot mai multe gadget-uri si vor rula aplicatii tot mai complexe.

Estimarile pentru 2020 indica o piata mult mai mare: 82,5 milioane unitati, insa ponderi schimbate ale sistemelor de operare. Apple va ramane lider, insa va pierde 11 puncte procentuale, in timp ce Android Wear va castiga 14 puncte procentuale.