​Compania israeliana Cellebrite ii ajuta pe cei de la FBI sa decripteze iPhone-ul atacatorului din San Bernardino care a starnit o uriasa controversa intre compania americana si autoritati, relateaza Reuters. Daca israelienii vor reusi, FBI nu va mai avea nevoie de ajutorul Apple, companie care a spus in mod repetat ca decriptarea iPhone-ului ar crea un precedent periculos.

-Foto: ordinaryskill.org

Cellebrite este o filiala a grupului japonez Sun Corp si este cunoscuta in domeniul "digital forensic", al "legistilor digitali", care se refera la recuperarea de informatii stocate pe dispozitive mobile.

Cellebrite este una dintre cele mai cunoscute companii din domeniu si furnizeaza servicii de decriptare autoritatilor din multe tari. Compania are contract cu FBI din 2013. Cellebrite nu a dorit sa comenteze informatiile.

Daca FBI va decripta telefonul cu ajutorul expertilor Cellebrite, cei de la Apple vor fi furiosi. Juristii Apple au declarat recent ca vor cere guvernului sa-si dezvaluie metodele daca reusesc sa acceseze smartphone-ul.

Gigantul din domeniul tehnologiei a intrat in februarie intr-un conflict major cu administratia Obama pe tema securitatii computerelor si criptarii dupa ce un judecator federal din Los Angeles a cerut Apple sa furnizeze software si asistenta tehnica investigatorilor.

Tim Cook, CEO al Apple, a explicat ca cererea FBI ar reprezenta un echivalent software al cancerului.